Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yapımı tamamlanan Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla açıldı.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yapımı tamamlanan Körfez Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi açılış törenine katıldı. Törene bakanların yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, ilçe belediye başkanları, siyasi parti teşkilatları, protokol davetlileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende açılış konuşmasını yaparak Türkiye'nin bir deniz ülkesi olma özelliğine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "7 bin 800 kilometrenin üzerinde deniz sınırı olan bir ülkeyiz. Bunun bizim açımızdan iki önemli sonucu var. Bir, denizden ve deniz ticaretinden çok daha fazla pay alma imkanımız var, ikincisi ise savunma ve güvenliğimiz noktasında denizlerden daha fazla yararlanma, denizlerden gelebilecek tehditlere yönelik de tedbir alma sorumluluğumuz ve imkanımız var. İşte şu anda bu tesis de güvenliğimizin sağlanması, özellikle kazaların önlenmesi, gemi trafiğinin düzenlenmesi açısından son derece önemli bir adımı İzmit Körfez'i olarak atmış oluyoruz" dedi.
AK Parti iktidarı döneminde denizcilik savunma sanayi alanında yapılan çalışmalardan bahseden Bakan Işık, "Bugün savunma sanayinde son derece önemli ve kritik projeleri yerli ve milli adımlarla hayata geçiren bir ülke haline geldik. Dün ROKETSAN'da Kasırga+ dediğimiz 120 kilometrenin üzerinde menzili olan ve 302 milimetre çapındaki füzeyi atacak sistemi Türk Silahlı Kuvvetlerimiz'e teslim ettik. Bu Türkiye için büyük bir gurur. Bunları yurtdışından alıyorduk. Bazen ilişkiler bozulunca da maalesef alamıyorduk. Şu anda kendi piyade tüfeğimizi üretiyoruz. Kendi toplarımızı yapıyoruz. Artık tankımızı yapıyoruz, kendi helikopterimizi yapıyoruz ve şimdi tüm dünyaya satmanın hazırlığını yapıyoruz" diye konuştu.
Milli savunma sanayi hamlelerinden bahsetmeye devam eden Bakan Işık, "Artık kendi gemilerimizi yapıyoruz. MİLGEM kapsamında Heybeliada ve Büyükada'yı bitirdik. Burgazada'yı geçenlerde denize indirdik. 4. gemiyi de yakında indiriyoruz. Ve ikinci 4. ve 5. gemiler İstanbul tersanemizde yapılacak. 6-7ve 8. gemiler de özel sektör tersanelerinde inşa edilecek. Artık 780 kilometre deniz kıyısı olan bir ülkenin, savunma sanayinde denizcilik sektöründe de dünyada söz sahibi konumuna gelmiş olması, kendini bu topraklara ait hisseden herkesin göğsünü kabartıyor" şeklinde konuştu.
Bakan Işık'ın ardından söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, "Deniz yollarımızı kullanabilmek adına tersane sayısı 37'dan 79'a çıkmış durumda. Gemi inşa kapasitemiz 440 bin dedveyt tondan 4 milyonun üzerine, yaklaşık 10 misline çıkmış durumda. Dünyanın birçok ülkesiyle rekabet edebilecek, çok özellikli gemiler inşa edebilir hale gelmiş bulunmaktayız. Özellikle Türkiye yat üretiminde bir marka halinde dünyanın 3. sırasında. Yine Türk sahipli gemi filomuzda dünyada 14. sırada. Dünyanın denizciliğini yönlendiren, dünyanın deniz taşımacılığını yönlendiren ülke sayısının özellikle 30 olduğunu düşünürseniz 14. Sırada olmak özel bir şey ki Türk sahipli gemi filomuz 9 milyondan bugün 30 milyona çıkmış durumda. Limanlarımız marifetiyle elleçlediğimiz yük miktarı neredeyse 2.5 katına çıkmış durumda. 400 milyon tonun üzerinde yük elleçler ale gelmiş durumdayız. Ve yine 8.5 milyon tonun üzerinde yılda konteyner elleçliyoruz" ifadelerini kullandı.
Deniz kazalarından ders alarak çözümler üretme hedefinde çalıştıklarını dile getiren Bakan Arslan sözlerini şöyle devam etti:
"Boğazlarımızdan, denizlerimizden geçen her geminin an an, saniye saniye hareketlerini denetim altına almak durumundasınız. Ülkenizin, denizlerinizin boğazlarınızın kaderini başkalarının kaderine bırakmamak durumundasınız. İşte Körfez'de de bunun keyfini yaşamak adına İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ni kurduk. Bu merkez 41 liman tesisi, 21 yolcu, 5 feribot iskelesi, 172 tersane, çekek yeri, tekne imal yeri, 22 balıkçı barınağı, 3 marina olmak üzere 264 kıyı tesisimizin bulunduğu bu güzide Körfez'i de inşallah denetimini ve kontrolünü yapacak. Tehlikeden korur hale getirecek."
Konuşmaların arından bakanlar ve protokol üyelerinin katılımı ile İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi törenle hizmete açıldı.
İHA