Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr. İlhan Serdaroğlu, Tokyo üniversitesinde 37 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kelliği olan kişilerin yüzde 32'sinde koroner kalp hastalıklarına rastlandığını belirtti.
Koroner kalp hastalıkları ve kellik arasında bir ilişki mi var sorusu üzerine çalışma yapan Op.Dr. İlhan Serdaroğlu, "Bu çalışmada kişilerin kellik oranları, hiç dökülmemiş olanlar, önden açılma/ kellikler, üst ve tepe bölgesinde kellik ve son olarak kombine dökülmeler olarak sınıflanmış. Özellikle üst bölgeden ve tepe kısmından saç kaybı olan kişilerde kalp hastalıklarıyla yakın ilişki kurulmuş ve bu kişiler, koroner hastalıklar açısından yüksek riskli kabul edilmiş. Saçları ön taraflardan açılan ve gerileyen kişilerin ise kalp hastalıkları açısından yüksek risk grubuna girmediği görülmüş. Bunun sebepleri araştırılırken olası nedenler arasında, erkeklik hormonlarına aşırı duyarlılık, diabet başlangıcı kabul edilen insülin direnci, kan damarlarında enflamasyon oluşması ve testesterona karşı aşırı hassasiyet sayılabilmekte. Tüm bunlar hem kellik hem de kalp hastalığı nedeni olabiliyor" dedi.
Çalışmada ön, tepe ve üst bölgelerde dökülmeleri olan kişilerin saçlı kişilerle karşılaştırıldıklarında koroner arter hastalığı taşıma riskleri yüzde 69 fazla olarak bulunduğunu ifade eden Op.Dr. İlhan Serdaroğlu, şöyle konuştu:
"Dökülme sadece üst ve tepe bölgesindeyse bu oran yüzde 52 ye ve sadece ön taraf dökülme olanlarda ise yüzde 22 ye gerilemekte. Yani ne kadar çok kellik o kadar yüksek kardiyovasküler hastalık riski diyebiliriz. Tepe kısmı tek olarak ele alındığında, ileri derecede dökülme olanlarda koroner arter hastalığı riski yüzde 48; orta derecede tepe dökülmelerinde yüzde 6 ve hafif tepe dökülmelerinde yüzde 18 olarak bulunmuş. Çalışma, ilginç olarak tepe bölgesinde oluşan kelliğin, damarlarda ateroskleroz oluşma riskiyle daha yakından alakalı olduğunu; önden dökülmelerde ise ateroskleroz oluşumu riskinin daha az olduğunu ortaya koymuş. Saçlarınız dökülüyorsa sadece dökülen tellerin sayısıyla ya da saçlarınızın ne kadar inceldikleriyle ilgilenmek yerine sağlıklı bir hayat stili edinmek, iyi beslenmek ve spora başlamak daha doğru olacak gibi. Düşük yağlı diyetler, egzersizler ve daha az stres bu durumla başa çıkmanın anahtarları. Özellikle genç yaşta oluşan ve tepede açılmalara yol açan kellik vakalarının, kalp hastalıkları ve ani ölüm riski açısından yakından takip edilmeleri çok önemli. Genç yaşta kellik başladıysa daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla kardiyovasküler risklerinizi azaltmanız şart."
İHA