Koyulhisar Sarıkaya köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sarıkaya köyü son dakika gelişmeleri, Sarıkaya köyüne özgü yemekler, Koyulhisar Sarıkaya köyünün tarihi, Sarıkaya köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sarıkaya köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Sarıkaya , Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sarıkaya Köyü Resimleri ve Sarıkaya köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Koyulhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Koyulhisar Sivas Arası Kaç Km? Koyulhisar Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Koyulhisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Koyulhisar Sarıkaya Köyünde doğan biri var mı? Koyulhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?
SARIKAYA KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Sarıkaya, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür.
Halkının önemli bir bölümünü Selçuklu döneminde yöreye yerleşen Türkmenler oluşturur.Adam gibi adamların buradan çıktığı garantidir. Yiğidoların yuvası ve gönül coğrafyasıdır.
Koyulhisar ilçesine bağlı olan Sarıkaya Köyü tam bir Türk yurdudur. Eski gelenekler hiç bozulmadan günümüze kadar gelebilmiştir. Halk dansları oynanır. Düğünler büyük coşkuyla davul ve zurna eşliğinde yapılır. Yapılacak düğünlere komşu köyler de davet edilir. Genellikle akşamları yapılan düğünler üç gün sürer. Davetliler düğün alanına davul zurna eşliğinde getirilir. Dışarıdan gelen konuklar, köyün girişinde yine davul zurnayla karşılanır ve düğün merasiminin yapıldığı yere getirilir.
Dini bayramlarda köy, gruplara ayrılır. Bayram namazı kılındıktan sonra her grup bir büyüğün evinde toplanır. Bayramlaşma yapıldıktan sonra kahvaltı yapılır. Ardından gruplar birbirlerini ziyaret ederler. Halk danslarında kadın ve erkek oyunları farklıdır. Kadınlar daha çok karşılıklı oynarlar ve söyledikleri türkü üzerine figürler geliştirmişlerdir. Yani herhangi bir enstrüman olmadan hem söyler hem de oynarlar. Erkekler oyunlarını harmanda oynarlar.
Sivas iline 190, Koyulhisar ilçesine 13 Km. uzaklıktadır. Sivas ilinin mesire yeridir.
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Karasal iklim yaşanmakla birlikte geçiş iklimi özellikleri görülmektedir. Ilıman Karadaniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklim hüküm sürmektedir. Bu yüzden bitki örtüsü gürdür. Yağmurlar genellikle bahar mevsimlerinde görülmekle birlikte daha çok ilkbahar ve kış mevsimlerinde yağmaktadır. Ocak ve şubat ayları dışında aşırı soğuklar görülmez.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca kerestelik ağaç yetiştiriciliği ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır.
Sebze ve meyvecilik oldukça gelişmiştir. Sivas ilinin en güzel domatesi burada yetiştirilir. Ayrıca biber, patlıcan, fasulye, salatalık yetiştirilir. Elma, armut, kiraz, vişne, kızılcık, erik gibi meyveler de bolca yetiştirilir.
Çok verimli olan topraklarının büyük bir kısmı ekilmemektedir. İnsanların çoğu, geçimlerini daha kolay sağladıkları büyük şehirlere göç etmişlerdir.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır. elektrik ve sabit telefon vardır.