Koyulhisar Yukarıkaleköyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yukarıkaleköyü son dakika gelişmeleri, Yukarıkaleköyüne özgü yemekler, Koyulhisar Yukarıkaleköyünün tarihi, Yukarıkaleköyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yukarıkaleköyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Yukarıkale, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız YukarıkaleKöyü Resimleri ve Yukarıkaleköyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Koyulhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Koyulhisar Sivas Arası Kaç Km? Koyulhisar Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Koyulhisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Koyulhisar Yukarıkale Köyünde doğan biri var mı? Koyulhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?
YUKARIKALE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Yukarıkale, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihsel kaynaklara göre Yukarıkale köyünün ilkin Danişmendliler Beyliği’nin elinde bulunduğu, daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin yönetimine girdiği bilinmektedir. 1243 yılında yapılan Kösedağ Savaşı’nda Selçuklular Moğollara yenilince Yukarıkale köyü de Moğol yönetimine geçmiştir.
Bir süre sonra Anadolu’da Moğol hakimiyeti sonlanınca Eretna Beyliği idaresine geçmiştir. 1380 yılında Kadı Burhaneddin Eretna Beyliği’ni yıkarak kendi devletini kurmuş ve Yukarıkale’nin de içinde bulunduğu bölge Kadı Burhaneddin Devleti idaresine girmiştir. 1397 yılında Kadı Burhaneddin’in Akkoyunlu Emiri Osman Bey tarafından öldürülmesi üzerine Osmanlı idaresine geçmiştir. Kargaşa yaşanan bu dönemde tam olarak tarihi bilinmeyen bir zamanda yönetim Pontus Rum Devleti’nin eline geçmiştir. Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan, Trabzon Rum Pontus Kralı’nın kızı ile evlenince Yukarıkale ve çevresi, Uzun Hasan’a hediye edilmiştir.
Uzun Hasan, Fatih Sultan Mehmet’e karşı hissettiği korkusundan dolayı Yukarıkale köyünün doğusundaki tepe üzerine bir kale yaptırmıştır. 1461 yılında Uzun Hasan’ın Koyulhisar’ı zapt etmesi üzerine Fatih Sultan Mehmet , komutanlarından Şaraptar Hamza Bey’i göndermiş, arkasından kendisi gelerek Koyulhisar’ı ve kaleyi teslim alarak Trabzon’a devam etmiştir. Burada Pontus Rum İmparatorluğu’nu yıkmış ve deniz yoluyla İstanbul’a dönmüştür.
Bu sırada Uzun Hasan Koyulhisar’ı tekrar ele geçirmiştir. Bir süre sonra da Fatih Sultan Mehmet , 1473 yılında Otlukbeli Savaşı’na giderken Koyulhisar ve çevresini Osmanlı idaresine almıştır.
Yukarıkale Köyündeki Fatih Camii , Osmanlı Ordularının Trabzon fethine gittikleri döneminde bir süre karargâh kurdukları yerde inşa edilmiştir.
1960’lı yıllardan itibaren ekonomik olumsuzluklar nedeniyle Yukarıkale köyü, büyük kentlere ve yurt dışına büyük göç vermiştir. Okuyan nüfusun fazla olması ve okul, iş gibi imkanların da büyük yerleşim merkezlerinde olması bu göçü hızlandırmıştır.
Yukarıkale köyü 2009 yılında Koyulhisar’ın bir mahallesi olmuştur.
Köy Anadolunun en eski insanlarına sahiptir.Birçok medeniyet görmüş ve Karadeniz kültürüyle bagdasmistir.
Yukarıkale Sivas’a 170, Koyulhisar’a 7 km. uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yukarıkale; domatesiyle, Sivas çapında ve İstanbul'da çok meşhurdur. Arıcılık oldukça yaygın olup, önemli gelir kaynaklarındandır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.