Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde Endüstri 4.0 ve İnovasyon konulu toplantı düzenlendi.
İş dünyasının ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Endüstri 4.0 olarak bilinen 4. Sanayi Devriminin Türkiye'nin rekabet avantajlarını geliştirmek için yeni bir fırsat olduğunu söyledi. 4. Sanayi Devrimiyle birlikte üretimin artık, kalifiye işgücüne ve teknolojik yatırım yapan coğrafyalara kayacağının altını çizen Kütükcü, insan kaynağı vurgusu yaparak şunları söyledi: "Son 30 yılda tüm dünyada üretimde, ucuz işgücü en belirleyici faktör oldu. Ancak artık üretim, kalifiye işgücüne ve teknolojik yatırım yapan coğrafyalara kayacak. Dolayısıyla Türkiye'nin yeni sanayi devrimi sürecinde, teknolojik yatırımlara ve dijitalleşmenin yanı sıra, insan kaynağına da odaklanması gerekiyor. Maalesef biz her 5 gencimizden biri işsiz olduğu halde, mevcut sanayi yapımızda dahi, insan kaynağı bulmakta zorlanıyoruz. Genç nüfusumuz halen bizim için en büyük avantaj iken, 5 milyon gencimiz ne okuyor, ne de çalışıyor. Dolayısıyla belki de işe, bu gençlerimizi işgücü piyasasına dahil edecek reformlarla başlamalıyız."
"Sanayinin kabiliyetine daha fazla katkı sağlayabiliriz"
Programa katılan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ise, üniversite-sanayi işbirliğine dikkat çekti. Öğretim üyelerinin sanayiye daha fazla katkı sunması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aydın, "Üniversite-sanayi işbirliğimizi geliştirerek, sanayimizin inovasyon kabiliyetine ve rekabet gücüne daha fazla katkıda bulunabiliriz" dedi.
"Endüstri 4.0 dünyanın gündeminde"
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sami Şahin ise, Endüstri 4.0'ın ilk olarak 2011 yılında Hannover Fuarı'nda gündeme geldiğini, bugün ise tüm dünyanın gündeminde olduğunu aktardı. Türkiye'nin ve Konya'nın bu yeni sanayi devrimine ayak uyduracağına inandığını ifade eden Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttükleri akıllı şehir çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.
"Hedefimiz, Konya'nın üretim eksenini yüksek teknolojiye doğru kaydırmak"
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Botsalı ise, geleceğin, üretimde bilgiyi ve teknolojiyi en yoğun kullanan ülkelerin olacağına dikkat çekti. Innopark hakkında da bilgi veren Botsalı, özel sektör ağırlıklı yapılarıyla tamamen teknoloji üretim odaklı olduklarının altını çizdi. Innopark olarak Konya'nın geleceğini yönlendirmek amacıyla Konya Sanayi Odası'nın bir projesi olarak yola çıktıklarını aktaran Botsalı, "Konya'da ve bölgemizde inovasyona dayalı büyümeyi güçlendirmek istiyoruz. Öncelikli hedefimiz, Konya'nın üretim eksenini yüksek teknolojiye doğru kaydırmak" diye konuştu.
Programa katılan dünyaca ünlü İnovasyon Danışmanı Dimis Michaelides, iş dünyasına "İnovasyon Sanatı-Yaratıcılığı Kurumlara Entegre Etmek" konulu bir sunum yaparken, AB Uzmanı Mithat Can Baydarol da Türkiye-AB ilişkilerinin ekonomiye etkilerini anlattı.
İki gün boyunca Innopark Konya TGB'de devam edecek program kapsamında yarın, Endüstri 4.0 Uygulamaları ve Makine Sektörü Endüstri 4.0 Uygulamaları konulu iki ayrı oturum daha gerçekleştirilecek.
İHA