Kso’da 4. Sanayi Devrimi Konuşuldu

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Hewlett Packard Enterprise (HPE) tarafından Teknolojik Dönüşüm Zirvesi gerçekleştirildi.

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Hewlett Packard Enterprise (HPE) tarafından Teknolojik Dönüşüm Zirvesi gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Acar, teknolojiyi üreten ülkelerin rekabet üstünlüğünü de ellerinde bulundurduğunu söyledi. 4. Sanayi Devrimi'nin küresel ekonomide mevcut tabloyu dizayn ederek, güç dengelerini yeniden oluşturacağını belirten Acar, 4. Sanayi Devriminin enerji verimliliği ve insan kaynağı verimliliği gibi konuları öncelediğinin altını çizdi.

4. Sanayi Devrimi'nde başarılı olmanın yolunun eğitimden geçtiğini ve Türkiye'nin eğitim sisteminde köklü reformlar yapılması gerektiğini vurgulayan Acar, "4. Sanayi Devriminin yeni üretim anlayışıyla, üretim bandı içerisindeki her bir bileşen, bir internet ağıyla birbirleriyle iletişim kuracak veya bağımsız yönetici bilgisayara bağlanacak. Böylece üretimde, insan hatasından bağımsız hız ve esneklik gelecek. Bu süreç beraberinde verimliliği, maliyetlerde düşüşü ve yüksek rekabet gücünü getirecek. Bu yeni devrim, yakın ve orta vadede dünyanın yatırım alışkanlıklarını da değiştirecek bir potansiyele sahip. Aslında bu yeni dönem sadece teknik ve teknolojik yatırımları değil, insan zihninde ve niteliğinde de topyekun büyük bir değişimi gerektiriyor" dedi.

"2020 yılına kadar 50 milyar sensör olacak"

Daha sonra konuşan HPE Genel Müdürü Güngör Kaymak da, Endüstri 4,0'ın en önemli bileşenlerinden bir tanesinin, birbiriyle haberleşen makineler, makine ile haberleşen ürünler ve insanla haberleşen makine gibi haberleşme sistemleri olduğunu aktardı. Bu haberleşmelerin sensörler aracılığıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Kaymak, "Bugün dünyada 14 milyar sensör konulduğunu hesap etmişler. 2020 yılında bu sensör sayısı 50 milyara çıkacak. Bu da Endüstri 4.0'ın gerçekleşmesini daha da kolaylaştıracak, birbiriyle haberleşen sistemler olacak" diye konuştu.

"Firmalar hızlı dönüşüme ayak uydurmak zorunda"

Teknolojik olarak bir dönüşümün yaşandığını, firmaların bu dönüşüme kendini hazır hale getirmesi gerektiğini söyleyen Kaymak, Sanayi 4.0'ı tetikleyen dokuz teknolojik unsur olduğunu belirtti. Kaymak, "Akıllı robotlar, simülasyon, yatay-dikey yazılım entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut, eklemeli üretim, zenginleştirilmiş gerçeklik, büyük veri analizi bileşenleri bir araya geldiğinde Endüstri 4.0 olur. Çalışanlarımız ve kendimiz eğitim yönünden buna ayak uyduramazsak, kendimize ya başka çıkış noktası bulmak zorunda kalacağız ya da yok olacağız" ifadelerini kullandı.

Endüstri 4.0'ı yakalayabilmenin en önemli unsurlarından birinin de iş yerlerinde verimliliği yakalamaktan geçtiğinin altını çizen Kaymak, doğru teknolojiler ve eğitimler ile iş yerlerinde verimliliğin sağlanması gerektiğini, yoksa rekabet gücünün sürdürülebilir olamayacağını sözlerine ekledi.

HPE Teknoloji Mimarı Gökser Gül, HPE Teknoloji Danışmanları Ahmet Sinan Ata, Murat Torun ve Semih Kavala, esnek veri depolama, mobil güvenlik çözümleri, yeni iş tarzları gibi konularda sunum yaptı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.