Konya Ticaret Odası (KTO)'nda Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu (KGF) İşbirliği Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.
KTO Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli işbirliği hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Toplantıya, AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, merkez ve ilçelerin oda ve borsa temsilcileri, çok sayıda işadamı ve davetli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, ülkenin finans piyasaları, sanayicinin finansmana erişimi ve rekabet edebilirliği konusunun küresel ekonomiden bağımsız düşünülemediğini belirterek, "Dış pazarlarda çetin bir rekabet ortamı içinde bulunan ihracatçılarımızı ve reel sektörü en çok düşündüren konulardan birisi, muhtelif defalar da ifade ettiğimiz gibi finansmana erişim konusudur. Küresel piyasalardaki gerileme ve kurdaki belirsizlikler özellikle ihracatçılarımızın finansman sorununu artırmaktadır. Türk Eximbank kredileri için, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kefalet imkanı getirilmesine yönelik işbirliğinin oluşturacağı sinerji, şirketlerimizin üzerindeki teminat yükünü hafifleterek piyasalarda ciddi bir rahatlama etkisi getirecektir. Özel sektörümüz için böylesine önemli iki kurumumuzun işbirliği çerçevesindeki gelişmeler hiç kuşkusuz tüccarımıza sanayicimize 2017 yılı için umut ve moral verecektir" dedi.
Başkan Öztürk, Konya'nın dünya ticaretinde daha aktif yer almak amacıyla son on beş yıllık dönemde gerçekleştirdiği ihracat atılımı ile dünya çapında bir başarı öyküsüne imza attığını da ifade ederek, "Türkiye son on beş yılda ihracatını 5 kat artırırken Konya 15 kat artırarak yüzde 1500 oranına ihracat artış hızı yakalamıştır. 178 ülkeye ihracat yapan Konya, ihracatçı firma sayısı ile nitelikli ürün ihracatı ve ihracat çeşitliliği ile Türkiye'nin önde gelen küresel ticaret merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çok büyük bir ihracat potansiyeline sahip olan Konya ile ilgili sadece 2017 rakamlarını paylaşmak istiyorum. 2017 de aylık bazda hızlı ihracat artışı sağlayan Konya, Ocak ayında 115 milyon dolar, Şubat ayında 122 milyon dolar, Mart ayında da 137 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. 2017 yılının ilk 3 aylık ihracat artışımız yüzde 13,16 olmuştur. Gerçekleşen artış 2017'de Konya'nın hem ülke ihracatındaki payımızı artıracağımızı hem de ilerleyen aylarda hedeflenilen ihracat rakamlarını aşacağımızı göstermektedir. Bir şehrin ihracat yapabilmesi için birden çok parametrenin sağlanması gerekmektedir. Bunlardan biri de firmaların finansal destekleridir. İhracatçılarımızın finansa erişiminde yeterli destek sağlanırsa 2017 için belirlediğimiz 1,5 milyar dolar ihracat hedefini pozitif yönde revize edebiliriz" diye konuştu.
"Rekabet şartlarını gereğince yerine getiremezseniz sürdürülebilir bir ekonomiye katkınız olmaz"
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, üretimin tüm sürecini en iyi şekilde yerine getirerek ortaya çıkan ürünü hem iç pazarda hem de dış pazarda pazarlamak gerektiğini kaydederek, "Biz buna rekabetçilik diyoruz. Rekabet şartlarını gereğince yerine getiremezseniz sürdürülebilir bir ekonomiye katkınız olmaz. Rekabet için de en önemli şart finansa kolay erişimdir. İşletmelerimizin finansa erişimi için Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu arasında sağlanılan işbirliği ile 250 milyar liralık Hazine garantisini oluşturduk. Eximbank aracılığıyla bu kaynağı işletmelerimizin kullanma imkanını sağladık" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü yapan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, sanayicinin finansa erişimi konusu en önemli sıkıntılardan biri olduğunu ifade ederek, "Eximbankın kredi alanını genişleterek daha fazla insiyatif alması, KGF'nin daha fazla risk alması iş dünyası olarak sürekli talep etmekteydik. Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan protokol ile başlayan yeni uygulama ihracatçılarımıza çok büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
Panelde Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli işbirliği hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan ve tüm Türkiye'de tanıtımı yapılan işbirliği protokolü şu düzenlemeleri getiriyor:
"Kredi Garanti Fonu gerek kendi özkaynakları, gerekse Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında verdiği kefaletlerde sadece Türk Eximbank aracılığı ile gelen KOBİ'lerin kredilerine yüzde 100 oranında teminat sağlamaktaydı. Hazine destekli kefalet uygulamasından ihracatçılarımızın ve diğer yararlanıcıların daha etkin bir şekilde faydalanabilmesi amacıyla 10 Martta Bakanlar Kurulu Kararı değiştirilerek uygulamada bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu çerçevede, KOBİ niteliğindeki ihracatçılarımızın yanı sıra, diğer ihracatçılarımız ile döviz kazandırıcı hizmetler alanında faaliyet gösteren firmalarımıza da Hazine kefaleti ile kullandırılacak Eximbank kredilerinin yüzde 100'ü kefalet kapsamına alınmaya başlanacaktır. İhracatçılarımız için sevindirici bir diğer haber ise Hazine destekli kefaletlerde ticari bankalar için daha önce yüzde 85 olarak belirlenen kefalet oranının yüzde 100'e yükseltilmesidir. Böylece, gerek çalıştıkları ticari/katılım bankaları aracılığı ile Eximbank'tan, gerekse doğrudan kendi bankaları aracılığıyla kredi kullanmak isteyen ihracatçılarımız da yüzde 100 kefalet imkânından yararlanabileceklerdir. Ayrıca, yeni düzenleme ile artık KGF, bankamızın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kaynaklardan kullandırılan orta-uzun vadeli kredilere de kefalet verebilir hale geldi. Bu durumun ihracatçılarımızın daha uzun vadeli finansman ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli bir kolaylık yaratacağı öngörülmektedir. Türk Eximbank ile KGF arasındaki yeni protokol kapsamında KOBİ'lerin Hazine destekli kefaletten yararlanabileceği tutar daha önce 1,5 milyon dolar iken, bu tutar 7,5 milyon TL'na yükseltilmiştir. Diğer firmalarımız ise 20 milyon TL'na kadar Hazine destekli kefaletten faydalanabileceklerdir. Ayrıca, yeni düzenleme ile KGF'den kefalet temin ücreti de onbinde 3'e düşürülmüş olup, bu ücret her bir kefalet kullanımı için sadece bir kez alınacaktır. Daha önce firmalarımız yıllık bazda daha yüksek bir komisyon ödemekte idi. Sağlanan bu imkanlarla sadece Türk Eximbank değil diğer ticari bankalar da sisteme daha iyi koşullarda çekilmekte olup, kefalet ve kredi havuzu önemli ölçüde genişletilmektedir. Dolayısıyla, bundan sonra başta KOBİ'ler olmak üzere tüm ihracatçılarımız KGF kefaleti ile finansman imkanlarına daha kolay ulaşabileceklerdir. Böylece ihracatçılarımız da enerjilerini finansman temin etmeye değil, yeni pazarlar bularak ihracatlarını artırmaya odaklanabileceklerdir."
İHA