Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman: "Başbakanların İdam Edilmemesi İçin Bu Sistem Değişmeli"

Kayseri'de Sivil Dayanışma Platformu tarafından "Yeni Sistem Büyük Türkiye" konulu panel düzenlendi.

Kayseri'de Sivil Dayanışma Platformu tarafından "Yeni Sistem Büyük Türkiye" konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Başbakanı idam eden bu sistemin değişmesini istiyoruz" dedi.

Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen panelin açılış konuşmasını SDP İl Temsilcisi Mustafa Özkan yaptı. Özkan, "1960,1980 ihtilali, 28 Şubatlar, 17-25 Aralık yargı operasyonu ve son olarak 15 Temmuz hain darbe girişimine fırsat sağlayan, zemin hazırlayan sistem ile mi yolumuza devam edeceğiz yoksa halkın iradesinin daha çok ön plana çıktığı cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini mi tercih edeceğiz, işte bunu oylayacağız 16 Nisan'da. 21. yüzyılda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin diğer devletler ile rekabet edebilme adına sistem tartışmaları yaparken bizler kendimizi bu durumun dışına tutamayız" dedi.

Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise referandumda "evet" oyu vererek 15 Temmuz'daki zaferi taçlandıracaklarını söyledi. Çelik, "Bildiğiniz gibi 15 Temmuz'da hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya geldik. 40 yıllık bir projeydi biliyorsunuz. Ama Allah'a hamd olsun ki liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın hepimizi birden meydanlara davet etmesiyle meydanlara indik. Bu ülkenin, vatanın, bayrağın sahipsiz olmadığını gösterdik. O 40 yıllık projeyi hamd olsun 22 saat geçmeden püskürttük ve başarısız kıldık. 100 yıllık demokrasi tarihimizde kazanılmış bir zaferdi. Şimdi önümüzde 16 Nisan'da bir referandum süreci var, sandık önümüze geliyor. Bu 15 Temmuz'da 100 yılın ihanetine karşı kazandığımız zaferi inşallah taçlandıracağız. Bir daha inşallah onları ortaya çıkamamak şeklinde sandıklara gömeceğiz. Kayseri zaten her zaman üzerine düşeni yapıyor. Nasıl 15 Temmuz'da gereken cevabı vermişsek şimdi de o şer cephesine sandıklarda vererek açık ara "evet" çıkartarak cevabı vereceğiz ve 15 Temmuz'daki zaferi taçlandırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu'nun yaptığı panelde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, başbakanların asıldığı sistemin değişmesinin gerektiğini vurguladı. Yayman, "Ben size cumhurbaşkanlığı sistemi gelecek bütün dertler bitecek, cumhurbaşkanlığı sisteminin faziletleri bunlardır, erdemleri bunlardır demeyeceğim. Aslında bugün parlamenter sistem diye ifade edilen sistemin bir aldatmaca olduğunu sizlere arz etmek isterim. Bu sistemin adı parlamenter sistem fakat fiiliyatta darbelerin olduğu, muhtıraların olduğu, vesayetin olduğu, başbakanın idam edildiği, siyasi liderlerin yasaklı hale getirildiği, 115 turda cumhurbaşkanının seçilemediği, 52 yılda 50 hükumetin kurulduğu maalesef bir darbeler tarihi. Biz bu darbeler tarihini, başbakanı idam eden bu sistemin değişmesini istiyoruz. Türkiye 14 Mayıs 1950'de çok farklı bir hayata girdi ve parlamenter sistemle başladı. 10 yıl geçti bir bilboard hazırlandı "Milletin adamları'. Kimdi o milletin adamları? Adnan Menderes, Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Recep Tayyip Erdoğan. İşte milletin adamlarını idam eden bu kepaze sistem maalesef mevcut sistemdir. Biz bir daha başbakanlar idam edilmesin diye bu sistem değişmelidir diyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu da, "Bu topraklarda Sultan Alparslan ile birlikte 1071'den bu yana yaklaşık bin yıldan beri bu topraklarda olan kahraman milletimiz, en önemli dönemini hep birlikte tarihsel olarak yaşıyoruz. 16 Nisan'da önümüze referandum sandığı gelecek. Bu referandum sandığının gelmesiyle ilgili süreç 10 Ağustos 2014 seçimlerinde malumunuz Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana ve ondan önceki tarihimize baktığınız zaman kendi başkanını bu ilk defa kendi oylarıyla seçti. Cumhurbaşkanı adayları o dönemde seçmenlere tamamen siyasi mesajlar verdi. Milletimiz yüzde 52 oyla Sayın Cumhurbaşkanımızı o makama layık gördü. 15 Temmuz'da bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık, hep birlikte yaşadık. Bir ay bütün Türkiye'de en büyük meydanlarda demokrasi nöbeti tutuldu. Bu çete ile ilgili ciddi bir mücadele sürecine girildi. Bu süreç devam ederken Ekim ayında bir grup toplantısında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ülkenin içinden geçtiği zor günleri de dikkate alarak fiili durumun hukukîleşmesine ve anayasal bir zemine bağlanması ile ilgili iktidar partisine bir teklifte bulundu. Süreç öylece başladı. Mecliste bunun millet önüne gelmemesi için ciddi bir mücadele verdi Hayır cephesi. Ama başaramadılar. Hem iktidar partisi Genel Başkanı Binali Yıldırım, hem Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli süreci sonuna kadar takip ederek bu paket size sunulmak üzere meclisten geçti. Şimdi söz millette. Milletimiz 16 Nisan'da bu referandum paketi ile ilgili en doğru kararı verecek ve kendisini yönetecek olan hükümet sistemini yine kendi oylarıyla belirleyecek" ifadelerini kullandı.

Panele ayrıca konuşmacı olarak Sivil Dayanışma Platformu Genel Başkanı Ayhan Oğan, HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kayseri Genç Girişimciler Derneği Başkanı Mehmet Gülsoy, Kadın ve Demokrasi Derneği Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Derya Yanık da katıldı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları