“Kültürel Miras Üzerindeki Tehditler Artıyor”

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Ali Özerk, 1/5000'lik Karesi ve Altıeylül ilçesindeki nazım imar planı değişiklikleri ilgili düzenlediği basın...

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Ali Özerk, 1/5000'lik Karesi ve Altıeylül ilçesindeki nazım imar planı değişiklikleri ilgili düzenlediği basın toplantısında kültürel miras üzerindeki tehditlerin giderek arttığını söyledi.

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Ali Özerk Anadoluda insanlık tarihi boyunca yaratılmış sayısız uygarlığın kültürel mirasına sahip olduğunu ifade ederek " Bu bağlamda çok zengin ve çeşitlilik sunan bir coğrafyadır. Bu coğrafyada özellikle son yıllarda ekonomi ve kentleşme politikalarının sonucu olarak, çok çeşitli gerekçe ve nedenlerle sahip olunan bu çok ayrıcalıklı kültürel miras önemli ölçüde zarar görmekte, aşındırılmakta ve giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Kültürel miras üzerindeki tehditler giderek artmaktadır. Günümüzde özellikle büyük ölçekli imar planı değişiklikleri, bayındırlık projeleri, kentsel dönüşüm ya da kötü restorasyon uygulamaları gibi müdahalelerle birçok kültür varlığının özgün kimliğini koruyarak varlığını sürdürmesi imkansız hale gelmektedir. Kültür mirasının temel bileşenlerinden olan "Mimarlık Mirası" yok edildiği ya da tanınmaz hale getirildiği zaman, kültür tarihimizde yeri doldurulamayacak bir boşluk bırakmakta ve bizi de geçmişi olmayan kimliksiz bireylere ve topluma dönüştürmektedir. Balıkesir Altıeylül İlçesi sınırları içerisinde 1/5000 Ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı ve Karesi İlçesi sınırları içerisinde kalan 1/5000 Ölçekli Revizyon ve İlave Nazım İmar Planlarının, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinin 28 Şubat 2017 tarih ve 306 sayılı kararı ile uygun olduğuna karar verilmiş olan imar planı değişikliğinde de ne yazıktır ki; Balıkesir kent merkezindeki birçok Mimarlık Mirasımızın yok edildiği, yeri doldurulamayacak bir boşluk bırakarak kimliksiz kentlere dönüştüreceği görülmektedir" dedi.

Kent kimliğinin yok oluyor

İmar planı değişiklikleri hakkında da açıklma yapan Başkan Özerk "Mevcut imar planında park ve eğitim alanı olan Balıkesir'in en eski okullarından biri olan Altıeylül okulunun bulunduğu alan Altıeylül Belediyesi ve kent halkı tarafından hiçbir talep ve gerekçe olmaksızın ticaret ile konut alanı olarak planlanmıştır. Eski Sosyal Sigortalar Pasajının bulunduğu alanda yapılan değişikliktir. Mevcut imar planında kamusal alan-resmi kurum alanı olan 19501i yıllarda yapılmış olan Balıkesir'in ilk pasajının bulunduğu alan yine Altıeylül Belediyesi ve kent halkı tarafından hiçbir talep ve gerekçe olmaksızın özel proje alanı olarak planlanmıştır. Eski Pamuklu Dokuma Fabrikasının bulunduğu alanda yapılan değişikliktir. Mevcut imar planında kamusal-sanayi alanı olan ve Cumhuriyet dönemi yapılarından olan Pamuklu Dokumanın bulunduğu alan ticaret-resmi kurum- konut alanı olarak planlanmıştır. Belirttiğimiz plan değişiklikleri yapılan alanlardaki yapılar mimarisi ile akıllarda kalan çevresine-tarihine saygılı yapılardır. Yapıldığı dönemin mimari kültürünü yansıtan kentin kimliğini belgeleyen bu yapıların yok sayılarak yapılan imar planı değişikliğini uygun bulmuyoruz. Çünkü yıllar önce yıkılan Ali Hikmet Paşa Meydanındaki şadırvanın yerinde olan belediye binası, 1980 darbesi sonrası yıkılan Anafartalar Caddesi üzerindeki Salih Tozan Sineması, Vali Konağı Binası, Şimdiki Altıeylül ve Karesi Belediyelerinin kullandığı binanın yerinde olan yıkılan Şehir Kulübü Binası, 2005 yılında yıkılan 1950'li yıllarda yarışma projesi ile yapılmış olan Kervansaray Oteli Binası gibi her biri ayrı mimari özellikte olan bu yapıların yıkılması sonucu mimarlık mirasının, kent kimliğinin yok olmasına neden olunmuştur. Belirttiğimiz bu yapılarda tıpkı Salih Tozan Kültür Merkezi Binası, Devrim Erbil Müze Binası, Eski Sümerbank Binası, Gazi Okulu Binası, Eski Tekel Binası, Orman Müdürlüğü Binası gibi korunmuş olsalardı Balıkesir kent merkezi kimlikli tarihine kültürüne sahip çıkan bir kent olarak belki de dünya kentleri arasında yer alacaktı. Altıeylül Okul alanında yapılan imar planı değişikliğine benzer yapılan tüm imar planı değişikliklerine Mimari-Kültür Mirasımıza sahip çıkılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.