“Küpesiz, Sevksiz, Kaçak Kurbanlık Almayın, Yanarsınız” Uyarısı

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ'da bu yıl kurbanlık hayvan sayısının yeterli sayıda olduğunu belirtti.

Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ'da bu yıl kurbanlık hayvan sayısının yeterli sayıda olduğunu belirtti ve kaçak tabir edilen menşei belli olmayan, kulak küpesiz özellikle Anadolu'dan sevk belgesiz gelen hayvanların kesinlikle alınmaması gerektiğini alanların ve satanların ağır şekilde cezalandırılacağını ifade etti.

Sarıkoca, her yıl olduğu gibi Kurban Bayramı hazırlıklarının başladığını, böylesine önemli bir ibadetin doğru şekilde yerine getirilebilmesi açısından il müdürlüğü olarak çok ciddi önlemler aldıklarını ayrıca kurban kesecek vatandaşlarında il müdürlüğünden yapılan duyuruları dikkatle takip etmesini istedi.

Sarıkoca, "Hazırlıklarımız üst seviyede devam ediyor, il müdürlüğü olarak 2016 yılının başından bu yana yoğun bir şekilde hastalıklarla mücadelemiz başlamıştı. Bu mücadelemiz sürekli devam ediyor. Hayvanlarımızı aşıladık, aşılama çalışmalarımız bitti, istediğimiz seviyeleri yakaladık. Hayvanlarımızı hastalandırmadan sağlıklı hale getirip, bu gün bu aşamaya geldik. Sayı olarak durumumuz, il müdürlüğümüz tarafından yapılan tespitlerde, geçtiğimiz yıllara göre, ilimizde kurban olabilecek hayvan sayısı fazla fazla var elimizde. Bir sıkıntı görünmüyor" dedi.

"Anadolu'dan kaçak yollarla gelebilecek hayvanlara dikkat"

İl Müdürü Sarıkoca, bütün önlemlere ve yasaklara rağmen, bunlara uymayan üreticilerin olabileceğini kaydederek, "Bizim burada bir takım uyarılarımız olacak, Trakya'ya Anadolu'dan hayvan sevkiyatı yasak, bu yasak halen devam ediyor. Bu yasağın sebebi, bölgemiz şap hastalığından ari bölge, bu arilik devam ediyor. Özellikle bu bölgeye Anadolu'dan hayvan girişi belli bir prosedüre bağlı ağır şartları var, oradan hayvan gelmeden önce en az 3 ay karantina altına alıp, incelenmesi gerekiyor, işte hastalıklardan özellikle şap hastalığından ari olması lazım ki öyle sevk edilip gelmesi lazım. Tabi ki bu yasaklara uymayan bazı yetiştiricilerimiz oluyor, buradan da belli ki bir talep görüyor bu kişiler, geliyorlar bu bölgede kaçak bir şekilde, sevksiz, bu bölgede konuşlanıyorlar. 2 yıldır burada kurban bayramı yönettim bu yıl üçüncü yılım olacak geçtiğimiz yıllarda azalarak bu tür olaylar oldu. Yaptığımız duyurular olsun, toplantılarımızla ve üreticilerimize ulaşarak şunu söylüyoruz, öncelikle kurban işi çok önemli bir ibadet. Buradaki seçtiğiniz hayvanlarda belli şartlar var. Buradaki en önemlisi hayvanın hastalıksız olması gerekiyor, bakımlı olması gerekiyor, menşei bilinmesi gerekiyor, nerden geldiği bilinmesi gerekiyor, genel olarak bizim bu yöredeki insanlarımız bu işe uyuyorlar. Biz tüketicilerimize kesinlikle diyoruz ki, kulak küpesiz hayvan, menşei belirsiz, sevksiz hayvan almayın, daha önce kimden aldıysanız, bu yörenin hayvanları zaten belli, lütfen onlardan alın" ifadelerini kullandı.

"Kaçak hayvan almanın cezai yaptırımı çok ağır"

Sarıkoca, bu seneki tedbirlerin daha önceki yıllara oranla daha sıkı olduğunu ancak buna rağmen bazı kişilerin halkı yanıltmaya çalışabileceğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Eğer kaçak tabir ettiğimiz hayvanlardan alırsanız, biz kesinlikle tespit ediyoruz veya ihbarlar geliyor, ekiplerimiz geziyor, yakalanırsanız sizin elinizden hayvanı alıyoruz o gün hemen kesime göndeririz, size yasal yaptırım cezası da çok ağır. Komşularınızla mahcup duruma da düşersiniz. Biz bu ibadeti yerine getirecek vatandaşlarımızın uyanık olmasını istiyoruz, alacakları hayvanların kulak küpelerini kontrol etsinler, herhangi bir şüpheye düşerseler bizi arasınlar ekiplerimiz yardımcı olacaklardır. Kontrolsüz gelen hayvanın hangi hastalığı getirdiği belli değil bizim sağlam hayvanlarımız da gidiyor. Biz hastalık olan bir hayvan tespit ettiğimizde onun bulunduğu ahırdaki bütün hayvanları kesiyoruz, o köyde kordon oluşturup hayvan sevkiyatlarını da yasaklıyoruz, yani farkında olmadan yaptığınız bir hata, astarı yüzünü geçiyor, çok zor ve meşakkatli işler oluyor, hayvanlar kesiliyor, ceza yiyorsunuz, komşularınızın baskısı oluyor size. Biz kordon koyup o kordonda hayvan sevkiyatını yasakladığımızda belki on tane yirmi tane köy bundan etkileniyor, hayvan alıp satamıyorlar. Ne yaptığımızı lütfen bilelim. Bu yöreden olmayan hayvan belli oluyor, kulak küpesinden, sevk kağıdından bunu anlayabilirsiniz."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları