Ankara Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hasan Kılınç, Kurban Bayramı'nda Ankara Keçisi üreticisinin kurbanlıklarının tamamını satabildiğini söyledi.
Uluslararası Keçicilik Örgütü (IGA) tarafından, her 4 yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleşen Dünya Keçicilik Konferansı'nın 12'ncisi, Antalya Kervansaray Otel'de devam ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Dünya Keçiciler Birliği ve Çukurova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Keçicilik Konferansı'na 42 farklı ülkeden 500'ü aşkın bilim insanı, uzman ve sektör temsilcileri katılıyor.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürsel Dellal, Ankara Keçisi tiftiğiyle ilgili bilgiler verdi. Ankara Keçisi'nin tiftik kalitesinin arttığını belirten Dellal, Ankara Keçisi'nin Orta Asya'dan Türklerin Türkiye'ye göçü sırasında getirildiğini belirtti. Yapay liflere karşı fiyatının biraz daha pahalı olması nedeniyle tiftiğin rekabet edemediğine değinen Prof. Dellal, "İnsan sağlığı için yapay liflerin kanserojen etken taşıdığını ve insan sağlığına zararlı olduğunu unuttuk. Dolayısıyla zamanla bu durum tekrar hatırlandı ve doğala dönüş başladı. Dünyada tiftik üreten lif üreten tek ırk Ankara Keçisi'dir. Ankara Keçisi modadan en olumsuz etkilenen liflerin başında geliyor" dedi.
Ankara Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hasan Kılınç da Kurban Bayramı'nda Ankara Keçisi satan üreticilerin bu yıl bayram ettiğine değindi. Kılınç şöyle konuştu: "Ankara oğlağının etini tanıtmaya çalışıyoruz. Tiftik alımını geçen yıla oranla yüzde 50 zamlı olarak aldık bu yıl. 2015 yılında ana mal 8 TL iken bu yıl 13 TL'den aldık. Kurban Bayramı'nda Ankara Keçisi'yle ilgili aldığımız geri dönüşler çok pozitifti. Herkes kurbanlığını sattı. Yetiştiriciler yeniden kurbanlık alıp seneye hazırlanmaya başladı" diye konuştu.
İHA