Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat

Kurban Bayramı'nda hayvanın kesilmesinin ardından etinin anında tüketilmesinin hazımsızlık, şişkinlik gibi birçok rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğini...

Kurban Bayramı'nda hayvanın kesilmesinin ardından etinin anında tüketilmesinin hazımsızlık, şişkinlik gibi birçok rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğini vurgulayan Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Diyetisyeni Seda Albayrak, özellikle mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunanların eti en az bir gün sonra tüketmesi gerektiğini söyledi.

FÜ Hastanesi Diyetisyeni Seda Albayrak, et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Kesilen kurbanın etinin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Albayrak, "Et an az 24 saat bekletilmelidir. Çünkü kurban kesildikten sonra hayvanda sertlik olacağı için hem pişirme esnasında zorluk yaşayabiliriz hem de sindirimde zorluklar yaşanabilir. Et anında tüketildiği zaman hazımsızlık, şişkinlik gibi birçok rahatsızlıklarla karşılaşabiliriz. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarına sahip olan bireyler eti en az bir gün sonra tüketmelidir" dedi.

Etin fırınlama, ızgara ve haşlama şeklinde tüketilmesi gerektiğini dile getiren Albayrak, "Mümkün oldukça kızartmalardan ve kavurmalardan uzak durmalıyız. Etin içermiş olduğu doymuş yağlardan dolayı kandaki kolesterol miktarını yükselterek birçok kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bundan dolayı eti mümkün oldukça haşlama, ızgara tarzında tüketelim. Etin ızgara şeklinde tüketirken ateşle çok yakın olmamasına dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Eti çeşitli sebze ve meyve sularıyla tüketmenin faydalı olduğunu da aktaran Albayrak, "Kırmızı et C ve E vitaminlerini içermez. Kırmızı etin yanında salata veya sebze yemeği ile tüketirsek ette yer alan demirin sebzedeki C vitamini sayesinde emilimini artırmış oluruz. Ve eti buzdolabına atıldıktan sonra direk çıkarılıp tüketilmemelidir. Dolabın alt kısmında et çözülmeli, oda ısısında çözülmemelidir. Çünkü oda ısısında çözülen etle birçok bakterinin üremesi açısından uygun ortam sağlanmış olur. Eti küçük parçalar halinde yağlı kağıtlarla buzluklarda saklayabiliriz" ifadelerine yer verdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !
Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!