Kurban Etini Tüketirken Dikkat !

Kurban Bayramı`nda et tüketiminin ve saklanmasının uygun koşullarda olmamasının insan sağlığını ciddi derecede etkileyebileceğini belirten İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , “Kesimden hemen sonra et tüketimi yapılmamalıdır. Çünkü kesimden 6-24 saat

Kurban Bayramı`nda et tüketiminin ve saklanmasının uygun koşullarda olmamasının insan sağlığını ciddi derecede etkileyebileceğini belirten İç Hastalıkları Yüksek Hem. Emir Avşar , “Kesimden hemen sonra et tüketimi yapılmamalıdır. Çünkü kesimden 6-24 saat sonra rigor mortis ismini verdiğimiz ölüm katılığı meydana gelecektir , bu da etin yumuşamasını engelleyecek ve aynı zamanda iç kısmının yeterince pişmemesine sebebiyet verecektir. O yüzden kesimden sonra eti en az 1-2 gün soğuk bir ortamda bekletmek gerekir. Eğer eti soğuk ortamda dinlendirmeden , sıcaklığı ile birden dondurucuya koyarsanız , etin dış kısmı ani sıcaklık değişiminden dolayı kasılacaktır ve iç kısım hâlâ sıcak kalacaktır. Bu durumda da et içten bozulma reaksiyonları gösterip renk değişiklikleri oluşmaya başlayacaktır.” ifadelerine yer verdi.

ET NASIL SAKLANMALI ?

Etin doğru koşullarda saklanmaması sonucu bozulmaların meydana geldiği ve tüketilmesi durumunda bazı enfeksiyon hastalıklarının oluştuğu söyleyen Avşar , “Eti doğru şekilde muhafaza etmek son derece önemli. Eğer et , uzun süre muhafaza edilecek ise mutlaka derin dondurucuda tutulmalıdır ve 4-6 aya kadar bu şekilde muhafaza edilmesi mümkündür. Derin dondurucuya koymadan önce etler yenebilecek miktarlarda doğranmalı ve paketlenmelidir ; çünkü eti çözündürdüğünüz takdirde tekrardan dondurmamanız gerekir. Çözünen etlerin tekrar dondurulması , hastalık yapan mikroorganizmaların artmasına neden olacaktır ve bu şekilde tüketilmesi durumunda da gıda zehirlenmesi tabloları ortaya çıkmaktadır. Çözünme işlemi de kesinlikle oda sıcaklığında yapılmamalıdır. Derin dondurucudan alıp buzdolabında çözünmesini sağlayın ve çözünen etleri hemen kullanın.” dedi.

ETİ NASIL TÜKETMELİYİZ ?

Saklanması kadar pişirme yöntemi ve tüketim şeklinin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Avşar , “Eti bol yağ ekleyerek kızartmak yanlış bir tekniktir. Eti , kendi içerisindeki yağ ile hazırlamak daha sağlıklıdır , farklı yağların eklenmesine gerek yoktur ; aksi durumda kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarırsınız. Pişirme yöntemi olarak haşlamak , fırınlamak ve ızgara yapmak sağlık açısından önemlidir. Az pişmiş olan etleri tüketmekten de kaçınmanız gerekir. Bununla birlikte bildiğiniz üzere et içerisinde demir bulunur. Etteki demirin vücut tarafından daha etkili bir şekilde emilebilmesi için C vitamininden zengin besinlerle birlikte , örneğin bol limonlu bir salata ile tüketmek gerekir. Bilinenin aksine ayranla et tüketimi , içerdiği kalsiyum nedeniyle demir emilimini azaltacaktır.” şeklinde önerilerde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?
Bağırsak Sağlığı Neden Önemli?