Kuru Baklagillerin 9 Faydası

Kışın "bağışıklık güçlendirici" beslenmede kuru baklagillerin ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

Kışın "bağışıklık güçlendirici" beslenmede kuru baklagillerin ilk sıralarda yer aldığı belirtildi.

Kuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce gibi besinlerin kış aylarında düzenli olarak tüketilmesinin önemine dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, kuru baklagillerin faydalarını anlattı.

Bağışıklığı güçlendirmede beslenme şekli önemli bir yer tutan C, A, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmenin yanı sıra kuru baklagiller ağırlıklı beslenmenin hastalıklara karşı koruyarak daha sağlıklı bir kış geçirmeye yardımcı olduğunu söyleyen Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, "Kuru baklagiller, bitkisel protein içerdiğinden vejetaryen beslenmenin en önemli besin kaynaklarından birini oluşturuyor. Hem içerdiği bitkisel kaynaklı protein hem de lifli yapısıyla sağlığımıza oldukça faydalı besin ögeleri içeriyor" dedi.

Kalp sağlığını destekliyor

Günümüzde görülen kalp hastalıklarının en önemli sebebinin yüksek kolesterol ve doymuş yağlardan zengin beslenme tipi olduğunu belirten Gündüz, kuru baklagillerin içerisinde kolesterol ve doymuş yağ bulunmadığından kalp sağlığını desteklediğini, bu sebeple kalp hastalarının haftada iki kez kuru baklagil yemelerini önerdi.

Kemikleri güçlendiriyor

Kuru baklagillerin içerisinde vücudun tüm sistemlerine faydalı vitamin ve minerallerden bolca olduğunu vurgulayan Gündüz, "Örneğin kalsiyum. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimi ve sağlığını koruyor" dedi.

Sinir sistemini düzenliyor

Kuru baklagillerin aynı zamanda B vitamini kaynağı olduğunu belirten Gündüz, içerdiği B 12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Bağışıklığı güçlendiriyor

Hastalıklara karşı direnç gösterebilmek için bağışıklık sisteminin desteklenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Gündüz, ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerden demir, E vitamini, magnezyum ve potasyumun yine kuru baklagillerde yer aldığını belirtti.

Protein deposu

Vücuttaki hücrelerin ve dokuların yapıtaşı olan proteinin kuru baklagillerde bolca bulunduğunu söyleyen Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, "Sağlıklı bir bireyin kilo başına 0,8-1 gram protein alması gerekiyor. Yani 60 kilogram olan bir kadının her gün 48-60 gram arası proteine ihtiyacı var. 100 gram kuru baklagilde ise ortalama 23 gram, yani günlük ihtiyacın yarısı protein bulunuyor. Doğru tahıllarla birlikte tüketilirse kişiye sağlanan protein miktarı artıyor" diye konuştu.

Kan şekerini dengeliyor

İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalı kuru baklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızının da düşük olduğunu belirten Gündüz, "Bu sayede diyabet hastaları için de tercih edilebilecek bir besin olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, örneğin kuru fasulye, bulgur pilavı, cacık gibi bir menünün porsiyon kontrolü yapıldığında kan şekerini dengelediğini vurguluyor" ifadelerini kullandı.

Tok tutuyor

Posalı yiyeceklerin kişinin acıkma hızını kısaltarak tokluk süresini uzattığını vurgulayan Gündüz, lif açısından oldukça zengin kuru baklagillerin zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez ögesi olarak tercih edildiğini kaydetti.

Kabızlığı önlüyor

Kuru baklagillerin, içerdiği posa sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu ifade eden Çisem Gündüz, özellikle kabızlık sorunu yaşayanların da sorununu çözdüğünü söyledi.

Kansere karşı etkili

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, posalı özelliği olan kuru baklagillerin kalın bağırsak florasının da olumlu etkilediğini böylece zararlı bakterileri vücuttan uzak tutarak kolon ve rektum kanserinden koruduğunu sözlerine ekledi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor
Kabızlık Kader Değil
Işık Frekansı Nedir?
Hamilelikte Uçak Yolculuğuna Dikkat !