Kurum Kültürü İşletmelerin Dna’sı

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB), işletmelerin yönetici ve çalışanlarına yönelik "Güçlü Bir Kurum Kültürü Oluşturmak" konulu...

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB), işletmelerin yönetici ve çalışanlarına yönelik "Güçlü Bir Kurum Kültürü Oluşturmak" konulu eğitim semineri düzenlendi. Seminerde, başarıya giden yolda kurum kültürünün önemine dikkat çekildi.

AOSB Başkanlığının, sanayi tesislerinin yönetici ve çalışanlarına eğitim desteği sağlamak amacıyla AYA Yönetim ve Gelişim Merkezi iş birliğinde kurduğu "AOSB Akademi" çerçevesinde düzenlenen seminer, başkanlık hizmet binasındaki Seyhan Salonu'nda gerçekleştirildi.

Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden Prof. Dr. Ali Danışman'ın verdiği seminerde, "Kültürün işletmeler için önemi, başarı ya da başarısızlığa etkileri, güçlü ve zayıf kurum kültürünün özellikleri, güçlü bir kurum kültürü nasıl oluşturulabilir ve iş ortamında kültür nasıl yönetilebilir?" konuları başlıklar halinde ayrı ayrı ele alındı.

"Strateji ve kültür çatışmasında kültür kazanır"

Kurumsal kültürü, "Bir kurumda insanların davranışlarını şekillendirecek şekilde kazanılan ortak bilgi, anlayış ve anlamlar sistemi" olarak tanımlayan Danışman, daha sonra kurum kültürünün işletmelerin başarısına etkilerinden bahsetti.

Kurum kültürünün, firmaya başarı kazandırabileceği gibi iyi yönetilmediğinde firmayı başarısızlığa da götürülebileceğini vurgulayan Danışman, "Kurum kültürü, çalışanların davranışlarını yönlendirir ve şekillendirir. Şirketlerin stratejilerini yaşama geçirme çabalarında yaşadıkları problemlerin, başarısızlıkların, yenilgilerin en önemli nedenlerinden biri bu dönüşüme uygun olamayan kültürlerdir. Stratejiler ve kültür arasında çatışma varsa, genelde kültür kazanır. Güçlü kültürleri olan şirketler genelde mükemmel performans gösterir; çünkü müşteriler sadece ürüne değil, şirketin değerlerine, stillerine de bakarlar. Çalışanlar gurur duydukları şirkette çalışmak isterler. Ortak kültür iletişimi kolaylaştır. Kurum kültürünün anlaşılması ve değiştirilmesi zordur. Hiçbir yönetici, kurumda hiçbir şeyi kendi başına değiştiremez. Değişim büyük ölçüde firma genelinde çalışanların katılımı ve benimsemesi ile gerçekleşir. Kurum kültürü, kısaca işletmenin DNA'sıdır" dedi.

"Güçlü kültür başarıyı getirir"

İşletmelerde doğru kararın ne olduğunun genelde kültüre göre belirlendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ali Danışman, şunları kaydetti:

"Çalışanlar için uygun davranışın ölçütü kültürdür. Çalışanların birbirleri ile ilişkileri ve etkileşimleri kültüre göre şekillenir. Birey, grup ya da işletme olarak iş dağılımı kültüre göre yapılır. İşlerin yapılma biçimi ve etkinlik kültüre göre oluşur. İşletme kapasitesini kültür belirler. İşletmenin değişime yanıtı kültüre göre gerçekleşir. İşletme kimliği ve algısını kültür belirler. Kurum kültürü işletmede yapılan her şeyi kapsar. Hiçbir şey kurum kültürünün dışında kalmaz. Kurum kültürü herkese neyin yanlış neyin doğru olduğu ile ilgili çerçeve oluşturur. Kurum içindeki olumlu ya da olumsuz davranışlar oluşan kurum kültürüne bağlıdır. Kurum içinde tam olarak bağlanılan ortak inançlar, değerler, anlayışlar, gelenekler oluşursa, güçlü kültür ortaya çıkar. Bu da beraberinde başarıyı getirir. Zayıf kültürde insanların ne yapacağı, neye nasıl tepki vereceği kestirilemez. Bu da başarısızlığa giden yol olur. Başarı, güçlü ve pozitif kurum kültürü ile sağlanabilir."

"Güçlü kültür güçlü iradeye bağlı"

Kurum kültürü oluşturmak ve mevcut kurum kültürünü değiştirmek için yapılması gerekenleri de sıralayan Danışman, şöyle devam etti:

"Kurumun misyonu ve vizyonu açık ve belirgin bir şekilde belirlenmeli. Bunların mümkün olduğunca basit, gerçekçi ve motive edici olması sağlanmalı. Değerler sistemi oluşturulmalı. Strateji ve değerlerin uygulanmasını sağlayacak davranışlar tanımlanmalı. Bunlar herkesin anlayacağı formata getirilmeli ve ilgili herkese iletilmeli. Durumsal farklılıklar dikkate alınmalı. Bütün yöneticilerin bunda önemli bir role sahip olacağı unutulmamalı."

Prof. Dr. Ali Danışman, güçlü kurum kültürünün oluşturulabilmesinin güçlü iradeye bağlı olduğunu da belirterek, "Yöneticilerin ve çalışanların istek ve iradeleri olmadan kültür değiştirilemez ve ilerleme sağlanamaz" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.