Kütahya’da İlk Defa Bir Hastaya Kas Gevşetici İlaç Pompası Takıldı

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Emre Aydın tarafından Kütahya'da ilk defa Multiple Skleroz (MS) hastasına İntratekal Baklofen (kas gevşetici ilaç) pompası takılması işlemini gerçekleştirildi.

2005-2008 yıllarında Kütahya'da Pratisyen Hekimlik görevi yapan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Emre Aydın, Nisan ayında göreve başladığı DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, ilk defa Multiple Skleroz (MS) hastasına İntratekal Baklofen (kas gevşetici ilaç) pompası takılması işlemini gerçekleştirdi.

Konu hakkında bilgi veren Dr. Aydın, "Multiple Skleroz (MS Kas Hastalığı) tanısı ile takip edilen 43 yaşındaki Ayşe Zeybek isimli hastamıza hastanemizde ilk kez İntratekal Baklofen (kas gevşetici ilaç) pompası takılmıştır. 2009 yılından itibaren dış merkezde takip edilen ve İntratekal Baklofen tedavisi uygulanan hastamızın tedavi süreci bundan sonra hastanemizde devam edecektir. Türkiye" de belirli merkezlerde uygulanan intratekal baklofen ile Multiple Skleroz, Serebral Palsi (beyin felci), Beyin-Omurilik yaralanması gibi vücutta ağrılı kasılmaya neden olan nörolojik hastalıkların tedavisi kısmen mümkün olmakta ve bu hastaların yaşam kalitesi arttırılmaktadır. Tedavi, uygulanan cihazların yurt dışından getirildiği pahalı bir yöntem olmasına rağmen hastanemizde ücret ödemeden yapılabilmektedir" dedi.

"Kasılmaya bağlı ağrıları azaltıyor"

Uygun hasta seçiminin Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Beyin Cerrahi branşlarının değerlendirmeleri sonrası ortak karar ile belirlendiğine vurgu yapan Aydın, "Yaklaşık bir saat süren cerrahi işlem ile sırt bölgesinde omurilik üzerine yerleştirilen bir prob ve karın bölgesine yerleştirilen bir ilaç deposundan oluşan sistemde, pompa uygun zaman aralıklarında Baklofen salınımı sağlanmakta ve omuriliğe giden uyarıcı sinyaller engellenerek vücuttaki istemsiz kasılmalar tedavi edilmektedir. Yöntem, işlem öncesi uygulanan düşük dozlar ile test edilen ve tedaviden fayda gördüğü kanıtlanan kısıtlı hasta grubunda uygulanabilmektedir. Doğrudan omurilik üzerine uygulanması ilacın ağız yolu ile alınmasındaki yan etkilerini ortadan kaldırmakta ve ilacın etkinliğini arttırmaktadır. Vücuttaki sürekli ve istemsiz kasılmaların engellenmesi ile bakım ihtiyacı olan hasta grubunun günlük ihtiyaçlarını karşılamasında kolaylık sağlanmaktadır. İşlem sonrası hastanede yatış süresinin kısa olduğu (2 gün) bu tedavi ile birlikte hastalarımızın kasılmaya bağlı ağrıları azalmakta, hastalar oturabilmekte ve rahat uyuyabilmektedir" diye konuştu.

Kütahya'da çalışmaya başlamasıyla hayallerinin gerçekleştiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hasan Emre Aydın, "Bu yörenin insanını çok seviyorum ve çok iyi anlaştığımıza inanıyorum. Ayrıca hastanedeki ekipte çok kaliteli, değerli hekimlerimiz mevcut. Onlarla birlikte Kütahya'da birçok yeni işlemi gerçekleştirip yeni başarılara imza atacağımıza eminim. Bilimsel çalışma alanlarım arasında özellikle subaraknoid kanama, vazospazm, serebral diagnostik anjiografi, serebra l endovasküler tedavi uygulamaları ve nörofarmakoloji gelmektedir. Daha önce Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinde görev yapmaktaydım. Bundan sonra Allah izin verdiği sürece edindiğim bilgi ve tecrübe ile Kütahya'da DPÜ Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kütahya Halkına hizmet vermeye çalışacağım" ifadelerini kullandı.(EFE)

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.