Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda başlatılan "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" projesi kapsamında Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) tarafından "İstihdam Seferberliği Toplantısı" düzenlendi.
Kütahya Valisi Ahmet H. Nayir başkanlığında KÜTSO Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, ilçe kaymakamları ile ilçe belediye başkanları, Kütahya Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Hüsnü Balcı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kütahya İl Müdürü İsmail Sayar, oda ve borsa başkanları, STK Temsilcileri, sanayici ve iş adamları katıldı.
"Çalışmak zorundayız"
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, Türkiye'yi itibarsızlaştırmak isteyenlerin sistematik olarak harekete geçtiğini kaydetti. İtibarsızlaştırma kampanyalarına verilecek en önemli yanıtın ise ekonomiyi güçlendirmek olduğuna dikkat çeken Nafi Güral, "Var gücümüzle çalışmak zorundayız" dedi.
Güral, "İş dünyasına çok önemli görevler düşüyor. Bu görevlerin uygulayıcısı ve paydaşları olarak bir araya geldik. Türkiye'ye yurt dışından sistemli olarak yöneltilen bir sindirme, yıldırma, itibarsızlaştırma, güçsüzleştirme gayretleri var. Bunların üstesinden gelebilmenin tek yolu; ülke olarak ittifak halinde diye tabir edilebilir bir ekonominin canlanması için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Bu insanlara, bu ülkelere verilecek en iyi cevap güçlü bir Türkiye oluşturmak. Güçlü ülkenin temel taşlarından bir tanesi de güçlü ekonomi. Hatırlayacaksınız İran'a yaptırımlar uyguladılar. Onlarca yıl yaptırım uyguladılar. Oraya bir şey satılmadı satanlara karşı da bu ülkeler yaptırımlar uyguladılar. İran'ı ezemediler, köşeye sıkıştıramadılar ve netice itibari ile masaya oturmak zorunda kaldılar. Bu nedenle üretimin canlanması, dolayısı ile ekonominin canlanması temel görevlerimizden bir tanesi. Eğer ekonomi zaafa uğrarsa devletin veri gelirleri de zaafa uğrar. Devletimize verdiğimiz zarar yapılacak hizmetlerin aksaması demektir. Daha fazla istihdam, daha fazla üretim olursa ekonomi yukarıya doğru çıkacak. Hepinizin görev bilincinde olduğunu biliyoruz. Yapmamız gerekenler bunlar" diye konuştu.
"Yatırımcıların yanındayız"
15 Temmuz kalkışmasındaki iç politikayı yıpratma ve kaos oluşturma girişimlerinin bugün ekonomiye yönelik başlatılan operasyonlarla devam ettiğini aktaran Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, istikrarın devamı için her görüşten vatandaşın üzerine düşeni en iyi şekilde yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Başkan Saraçoğlu, "Tüm sanayicilerimizin, iş adamlarımızın, yatırım yapacak herkesin yanındayız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iş dünyasına yaptığı seferberlik çağrısı doğrultusunda bir araya gelindiğini belirten Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, "Türkiye çok farklı bir coğrafyada. Herkesin bu coğrafyada emelleri, niyetleri ortada. Bu coğrafyaya operasyon düzenleme noktasında ellerinden geleni yapıyorlar. Bu projelerin tutmadığını ve özellikle Türkiye'de tutmayacağını milletimiz 15 Temmuz gecesi gerekli cevabı vererek gösterdi. Böyle bir sarsıntıda, böyle bir operasyonda halkın canını dişine takarak silahların karşısına çıkması, dik durması ve bu operasyonu bozması çok anlamlıydı. Böyle büyük bir operasyondan sonra da sağlam temeller üzerine oturmuş ve istikrarın devam etmesi adına çaba sarf ettiğimiz bu dönemde çok da sıkıntıya girmeden yolumuza devam ediyoruz. Silahlı bir operasyon sonrası hemen ekonomik bir operasyonların uygulandığı ve uygulanmaya devam ettiğini hep birlikte görüyoruz. Halk oylamasının yaklaştığı şu günlerde batının, özellikle demokrasi havarisi kesilen ülkelerin neler yaptığını hep birlikte görüyoruz. Bunlara fırsat vermememiz gerekiyor. Siyasi düşüncesi ne olursa olsun biz aynı vatanda, aynı ülkede aynı şehirde yaşıyoruz. Bu anlamda herkes üzerine düşeni en iyi şekilde yapmalı. Ekmeğimizi aşımızı bölüşmemizin zamanı. 1. Organize Sanayi Bölgesinin Yönetim Kurulu Başkanı olarak da tüm sanayicilerimizin, iş adamlarımızın, yatırım yapacak herkesin yanında olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum. Bu manada kapımız herkese açık. Sizlerin de özellikle işçi istihdam etme noktasında elinizden gelen tüm gayreti göstermenizi istirham ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bu milli bir seferberliktir"
15 Temmuz kalkışması ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin uluslararası arenadaki itibarını yıpratmaya yönelik planların hala devam ettiğini gösterdiğine dikkat çeken Vali Ahmet H. Nayir, iç ve dış mihrakların "ekonomi kötüye gidiyor algısı" oluşturmak için hareket halinde olduklarını kaydetti.Türkiye ekonomisi üzerine oluşturulmaya çalışılan olumsuz algıyı kırmak için Kütahya'nın üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceğini belirten Vali Nayir, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Projesinin tek bir kesime değil, toplumun tüm kesimine ait olduğunu söyledi. Vali Nayir, "Bizi bir araya getiren husus; "Çalışma Hayatımızda Milli Seferberlik Proje'miz. Seferberlik, yalnızca bir kesime ait değil, toplumun tüm kesimlerini içine alması gereken bir ifade. Hepimizin bildiği yaşadığı 15 Temmuz ihanetinden sonra ülkemizde bu niyetin bitmediği, bunun devamı mahiyetinde olan ekonomik yönden, sosyal yönden, siyasal yönden de bu ülkeyi zora sokmak için yapılan çalışmaların varlığından da hep beraber haberdarız. Bu işler içerisinde en önemli husus ekonomik istikrarımızı bozmaya yönelik olan çalışmalar. Böyle bir algı yaratıp bu ülkede ekonominin iyiye gitmediğini, ekonomide sıkıntılar yaşandığını milletimize veya dünyaya bu algıyı verdikten sonra gerisinin de çorap söküğü gibi geleceğini düşünen hain mihraklar hareket halinde. Biz bunu kırabilmek için hemen bu hadisenin sonrasında bir fabrika temeli atabilmiş bir il olarak üzerimize düşen sorumluluğu 81 il ile birlikte bize düşen şeyler de var diye daha öncesinde Belediye Başkanımız ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla bir araya gelip bir değerlendirme yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlayan "Milli Seferberlikle" 81 ile düşen görev olduğu gibi Kütahya'mıza düşen görevler de olacaktır diye düşündük. Bu bir döngü meselesi. İstihdamda gerileme topluma verilecek olan gelirde gerilemeyi ortaya çıkaracak. Gelirdeki gerileme üretime olan talebin azalmasına neden olacak. Üretime talep azalırsa istihdam bir daha düşmeye başlayacak. Tam tersine bir hareketle eğer biz istihdamı artırır, şartları zorlarsak topluma verdiğimiz gelirde artış olacak, üretilen ürüne olan talebi etkileyecek, talebin artması ile birlikte belki yeni istihdamın da kapısını açmış olacak" dedi.
Konuşmaların ardından Kütahya Çalışma ve İş Kurumu (İŞ-KUR) İl Müdürü Hüsnü Balcı tarafından sunum eşliğinde işverenlere yönelik İş Başı Eğitim Programı anlatıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kütahya İl Müdürü İsmail Sayar da teşvikler hakkında işverenleri bilgilendirdi. (EFE)
İHA