Lekelerle Savaş Başlıyor

Dermatolog Uzm.Dr. Melda Demirtaşoğlu, yaz mevsiminde ortaya çıkan yüz lekelerinin tedavisi için mutlaka dermatolog görüşü alınması gerektiğini belirterek,...

Dermatolog Uzm.Dr. Melda Demirtaşoğlu, yaz mevsiminde ortaya çıkan yüz lekelerinin tedavisi için mutlaka dermatolog görüşü alınması gerektiğini belirterek, leke tedavisinde uygulanan yöntemleri anlattı.

"Tatil, deniz, havuz, kum, güneş derken ne kadar korumaya çalışsak da yaz hatırası lekeler yüzümüzde belirdi" diyen Özel Derim Dermotoloji Dal Merkezi'nden Dermatolog Uzm.Dr. Melda Demirtaşoğlu, "Öncelikle lekelerimizin değerlendirilmesi, uygun tedavilerin programlanması açısından mutlaka uzman hekim, dermatolog görüşü alalım. Lekelerin derinliği, yaygınlığı, kanser riski olup olmadığı belirlensin ki uygun tedavi ona göre belirlensin. Maalesef lekeler kısa sürede oluşabiliyor ama tedavileri uzun sürüyor. Tedavilerde hedefin lekeyi oluşturan pigmentlerin dokudan uzaklaştırılması olduğu kadar dokuyu koruma ve güçlendirme de olduğu unutulmamalı. Bunun yanı sıra olmazsa olmazımız güneşten etkili şekilde korumaya da devam edilmelidir" dedi.

Demirtaşoğlu, leke tedavisinde uygulanan yöntemleri de tek tek anlattı.

Q-Switched NdYag lazer

Q-Switched NdYag lazerin, dövme silme işlemi için kullanılmasının yanı sıra farklı renk tonlarında pigment içeren deri lezyonlarının tedavisinde ve cilt gençleştirmede de kullanıldığını kaydeden Demirtaşoğlu, "Derinin üst katmanına zarar vermeden pigmentler tarafından emilen ışın bu pigmentleri parçalara ayırmakta ve bunlar da hücreler tarafından uzaklaştırılmaktadır. Her cilt tipine uygulanması, deride yanık gibi yan etkilere neden olmaması, hızlı iyileşme süresi, günlük hayata işlem sonrası devam edilebiliyor olması uygulamanın avantajlı tarafları. Bu lazer sistemleri yüz ve el üzerindeki yaşlılık lekeleri, yüzdeki güneş lekeleri, karbon ile uygulandığında gözenek küçültme, cilt yenileme amaçlı da kullanılabiliyor. Uygulamalar 2 hafta arayla yapılıp ihtiyaca göre 6-10 seans uygulanabiliyor. Güvenli, sosyal hayatı kısıtlamıyor, sadece uzun soluklu bir tedavi. Lekelerin gerilemesi yanında cilt yenileme etkisi de tedaviye katkısı" ifadelerine yer verdi.

IPL tedavisi

IPL tedavisi hakkında bilgi veren Demirtaşoğlu, bu tedavinin lazer ışını içermeyen yoğunlaştırılmış farklı dalga boylarında ışını içeren tedaviler olduğunu söyledi. Demirtaşoğlu, şöyle konuştu:

"Seçilen dalga boyuna göre hedeflenen dokuda ısı artışı ve ona bağlı tahribat meydana gelir. IPL ile yüz ve el üzerindeki güneş lekeleri, yüzdeki çiller başarı ile tedavi edilebilmekte. İşlem esnasında ısıya bağlı hafif bir yanma, sonrasında uygulanan bölgede geçici bir kızarıklık oluşur. Lekeler önce koyulaşır sonrasında hafif bir kabuklanma ile iyileşir. 3-4 haftada bir yapılan uygulama lekenin derinliğine, cilt yapısına göre 2-6 seans sürebilmekte. Koyu tenli iseniz dikkatli uygulanması gereken bir tedavidir."

Fraksiyonel lazerler

"Fraksiyonel lazerler, lazer ışınının mikro sütunlar halinde deriye uygulanması ile uygulama bölgesinde kolonlar şeklinde ısı hasarı ve koagülasyon oluşturur ve doğal iyileşme süreci ile bu bölgeler yeni doku ile onarılır" diyen Demirtaşoğlu, fraksiyonel lazerler hakkında şunları söyledi:

"Cilt yenileme, sivilce izleri, gözenek sıkılaştırma amacıyla kullanılan bu lazerler bazı lekelerin tedavisinde de kullanılabilmektedir. Bu amaçla erbium ve CO2 fraksiyonel lazerler bulunmaktadır. İşlem sırasında ısı nedeniyle yanma hissi duyulmakta, işlem sonrasında ciltte güneş yanığı benzeri bir kızarıklık gelişmektedir. Kızarıklık birkaç günde gerilemekte bu esnada deride noktasal kabuklanmalar oluşmaktadır. Onların da soyulması ile alttan daha parlak ve sağlıklı bir cilt gelmektedir. 3-4 hafta aralıklarla yapılan uygulama 4-6 seans yapılabilmektedir. Uygulama sonrasındaki birkaç gün özellikle kabuklanma döneminde güneşten iyi korunmaya dikkat edilmeli."

Leke maskesi

Leke maskesinin "Seanslı uygulamalar ya da lazer tedavileri istemiyorum" diyenler için olduğunu belirten Demirtaşoğlu, "Sadece bir kez uygulanıyor. Klinikte cilt temizlendikten sonra bu maske yüze krem şeklinde uygulanıyor, 8-10 saat sonra yıkanıyor. Yüzde 2-3 gün süren bir kızarıklık sonrasında nemlendiriciler ile dengelenebilen bir soyulma başlıyor. Kit içindeki devam kremi önemli, tedavinin kalıcılığını arttırıyor. Lekelerin giderilmesi yanında gözeneklerde sıkılaşma ve cilt kalitesinde de belirgin bir artış oluyor. Tedavi sürecinde güneş koruyucu kullanmak şart. Uygulama enzimatik bir peeling yöntemidir, derideki melanin miktarını azaltarak lekeyi açar. Uygulama ağrısızdır, her cilt tipine uygulanabilir, ev protokolüne uyulduğunda lekelerde yüzde 70-80'lere varan bir açılma gözlemlenebilmektedir" dedi.

Mezoterapi

Mezoterapi yöntemini "İçinde lekeyi oluşturan melanin pigmentinin üretimini engelleyen ve antioksidan etkili etken maddeler bulunan karışımların leke bölgelerine enjeksiyonu şeklinde bir yöntemdir" diyerek tanımlayan Demirtaşoğlu, "Bu tedavi 7-14 gün aralıklarla yapılır. Enjeksiyona bağlı hafif bir ağrı ve uygulama alanında hafif bir kızarıklık olsa da geçicidir. Kişi günlük hayatına işlem sonrası devam edebilir. Leke için yapılabilecek bu tedaviler tek başlarına uygulanabileceği gibi birkaç yöntem kombine de edilebilir. Tüm tedavilerin etkinliği kişisel değişkenlik gösterebilir. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda diğer yöntemlere geçiş yapılabilir. Unutmamak gerekir ki lekeyi tedavi ederken sabırlı davranmalı, lekeler iyileşse bile koruyucu önlemlerle yinelemesi engellenmeye çalışılmalıdır" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor