Lenfödem’de Erken Tanının Önemi

Anadolu Lenfödem Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Borman, Lenfödem hastalığında erken tanının önemli olduğunu ve tedavisinin uzman kişiler tarafından...

Anadolu Lenfödem Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Borman, Lenfödem hastalığında erken tanının önemli olduğunu ve tedavisinin uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

6 Mart "Dünya Lenfödem Günü" nedeniyle Lenfödem hastalığına dikkat çekmek için bir seminer düzenlendi. Seminerde hastalık ile ilgili bilgiler verildi, hastaların soruları uzman doktorlar tarafından cevaplandı.

Anadolu Lenfödem Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Borman, "Lenfödem proteinden zengin sıvının dokular arasında birikmesine bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık doğumsal olabiliyor, çocuklarda ya da ergenlik döneminde, kanser hastalarında, "travma" dediğimiz yaralanmalarda, enfeksiyonlarda, toplardamarların yetmezliğine bağlı olan farklı nedenlere bağlı gelişebilen bir hastalık. Lenfödem'in erken tanısı çok önemli, çünkü erken tanı konulduğunda başarı oranımız çok yüksek oluyor. Ama maalesef toplumda bu konuda farkındalık çok az. Lenfödem nedir, hastalık için nereye gidilmesi gerekiyor, bu hastaların tanısı nasıl konuluyor? Bu konuda hem toplumun hem de sağlık profesyonellerinin farkındalığı oldukça az. Bizde dernek olarak farkındalığı arttırmayı, hastaların uygun tanı ve tedavilere ulaşmalarını sağlıyoruz" dedi.

Hastalığın tedavisinin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Borman, "Lenfödem tedavisi uzman kişilerce yapılması gereken bir tedavi. Bu konuda eğitim almış fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistlerin yapabildiği bir tedavi şeklidir. Bunun için hastalar kollarında ağırlık hissi oluştuğunda, ayakkabıları sıkmaya başladığında, giysileri, takıları sıkmaya başladığında fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerine başvurmaları gerekiyor. Erken tanı çok önemli" açıklamasında bulundu.

"Amacımızda farkındalığı oluşturabilmek"

Amaçlarının farkındalık oluşturmak ve daha çok kişiye ulaşmak olduğunun altını çizen Anadolu Lenfödem Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Figen Ayhan ise, "Maalesef ihmal edilen bir hastalık, ülkemizde de durum biraz içler acısı, ama biz biliyoruz ki artık kanser tedavilerinden sonra Lenfödem gelişebileceğini anlatıyoruz. Cerrahlarımız hastalarına her 5 meme kanseri arasından 1 tanesinde, her 10 cinsel organ kanserinin 1 tanesinde Lenfödem geliştiğini söylüyor. Hastalar biraz daha bilinçli ama nerede tedavi olacaklarını bilmiyorlar, bu konuda da bizim Anadolu Lenfödem Derneğimizin web sitesinde tüm Türkiye'de bu tedaviyi yapan merkezlerin isimleri var. Ulaşmaları ve en kısa zamanda tedaviye başlamaları çok önemli. Geç tanı ve tedavi olduğu zaman ciddi hastalıkları, enfeksiyonu, bir bacağı diğerinin 3-4 katına ulaşan hastalar, kolu diğer kolunun 2-3 katına ulaşan hastalar oluyor, erken tanı ve tedavi çok önemli. Amacımız Lenfödem'in farkındalığını arttırmak. Bu hastalık doğuştan da olabiliyor. Çocuk hastalar olduğu zaman daha özenli davranılıyor ve aileler hemen getiriyorlar. Kanser tedavileri sorasında maalesef çok ciddi vakalarla karşılaşıyoruz, onun için erken tedavi çok önemli. Amacımızda farkındalığı oluşturabilmek ve daha çok kişiye ulaşabilmek" ifadelerini kullandı.

"Mutfakta yardım alarak iş yapıyorum"

Lenfödem hastası olan Şerife Derinöz, hastalığın hareketlerini ve iş yapmasını engellediğini belirterek, "Kolum şişiyor, ağır kaldıramıyorum, rutin işleri yapamıyorum. Mutfakta yardım alarak iş yapıyorum. Evde temizlik yapmak söz konusu değil, alışveriş yapmaya gidemiyorum. Hayatımız sürekli kısıtlanıyor" dedi.

Prof. Dr. Pınar Borman'ın dağıttığı bilekliğin faydasından da bahseden Derinöz, "Bu bilekliği kolumuza takacağız. Kolumuzun hasta kol olduğunu, lenflerinin olmadığını, kol üzerinde herhangi bir işlem yapılmaması gerektiğini belirtecek ve bilecekler" diye konuştu.

Doç. Dr. Öznur Öken Lenfödem tedavisi nasıl yapıldığı hakkında bilgi verirken, katılımcılara hastalıkla ilgili egzersizler gösterildi. Doktorlar programın sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?
Pankreas Kanseri Tedavisinde Yenilikçi Yaklaşım
Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!
20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor