Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bedir Limon,Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, 5'inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda alınan 13 maddelik kararlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Birlik Başkanı Limon Açıklamasında; "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen 5'inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda 13 maddelik tavsiye karar çıktı. 81 ilden esnaf ve sanatkârı buluşturan Şura'da alınan kararlara göre özellikle esnafın üzerindeki mali yükün azaltılması için esnafa yönelik yeni destekleme modelleri geliştirilecek. İşyeri açılışlarında kolaylık sağlanacak. Özellikle işyeri açılışları sırasında ustalık belgesi ile ilgili yerel yönetimlerin uygulamalarından kaynaklanan sorunlar çözüme kavuşturulacak. İşyeri açılışlarında esnaf ve sanatkârlara yol gösterici nitelikte Coğrafi Bilgi Sistemi kurulacak. İşe başlama ve işi bırakma işlemlerinin daha hızlı ve tek elden yapılması için Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğü devrede olacak. Müdürlük başvuruları elektronik ortamda ilgili kuruluşlara ulaştıracak.
ESNAFA MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Şuarada alınan kararlar arasında Esnafa Mesleki Sorumluluk Sigortası da yer alıyor. Bu madde ile esnafın tüketiciyle yaşadığı sorunlar sonrasında mağduriyetinin önüne geçilecek. Örneğin zaman zaman saç yanma şikâyetiyle mahkemelik olan kuaförler sigorta kapsamına alındığında yaşanan mağduriyet sigorta kapsamından giderilecek. Esnafın Mesleki Sorumluluk Sigortası kapsamına alınması izin Hazine Müsteşarlığıyla çalışma yolu izlenecek.
Şura'da yabancı ülkelerden Türkiye'ye göç eden esnaf da düşünüldü. Göç nedeniyle ekonomik kayba uğrayan esnaf ve sanatkârların sorunlarının çözümü, ekonomik durumlarının düzeltilmesi ve haksız rekabete uğramaması amacıyla gerekli önlemler alınacak.
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunundaki araç tanımlarının 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunundaki tanımlarla uyumlu hale getirilmesi de Şura'da alınan kararlar arasında bulunuyor. Araç tanımlarının uyumlu hale getirilmesi ile şoför esnafının fazla vergi ödemesinin önüne geçilecek.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ İÇİN YENİ BİR OKUL YÖNETİMİ MODELİ GELİŞTİRİLECEK
Çırak ve kalfaların eğitim gördükleri Mesleki Eğitim Merkezleri için yeni bir okul yönetimi modeli geliştirilecek. Çıraklık ve kalfalık eğitimleri birleştirilerek, çıraklık eğitimi süresinin kısaltılacak.
Çıraklık ve kalfalık eğitiminin, pratik eğitiminde uygulama ve mevzuattan kaynaklanan aksaklıkların belirlenerek giderilmesi için bakanlıklar işbirliği yapacak. Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu işbirliğinde ortak çalışma yürütülmesi öngörülüyor." dedi.
İHA