Hatay'ın Payas ilçesinde lise öğrencilerine "Madde Bağımlılığı'semineri verildi. Doç. Dr. Tülin Durgun Yetim, seminerde yaklaşık 500 gence, madde bağımlılığının zararlarını ve korunma yöntemlerini anlattı.
Payas Belediyesi tarafından organize edilen, belediye kürtül salonunda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak katılan Doç.Dr.Tülin Durgun Yetim, alkol, sigara ve uyuşturucunun zararlarını anlattı. Madde bağımlılığının ne anlama geldiğini, bağımlılık yapıcı maddelerin ne olduğunu anlatan Yetim, insanların merak, kendi sınırlarını aşma çabası ve farklı olma dürtüsüyle bu maddeleri deneyerek kullanmaya başladığını kaydetti.
"Madde kullanımı gelişmekte olan beyinlere kalıcı zararlar verir"
Genç yaştaki insanların beyinlerinin halen gelişmekte olduğu için, bağımlılık yapıcı maddelerin kalıcı zararlar verdiğini aktaran Durgun,"Madde kullanıldıktan sonra, kullanıcı daha rahat konuşur, çılgınca ve ölçüsüzce davranabilir. Madde kullanmaya devam ettikçe, konsantrasyon becerileri azalır ve zamanla durur, kişinin doğru kararlar alması, duygularını ve dürtülerini kontrol etmesi zorlaşır. Madde, beynin böbreklere, suyu emmesi talimatını taşıyan hormonu üretmesini engeller. Vücut daha fazla miktarda suyu atık olarak kaybeder. Beyin için gerekli suyun azalması, maddeyi kullananı susuz bırakır. Bu da ertesi gün baş ve vücut ağrıları duyulmasına sebep olur. Kullanıcı ayakta durmakta ya da yürümekte zorlanır, sık sık düşer"dedi.
"Ülkemiz insanın yarısı sigara kullanıyor "
Sigara bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu aktaran Doç.Dr.Tülin Durgun Yetim şöyle devam etti;
"Ülkemizde nüfusun yarısı sigara kullanmaktadır. Her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Sigara, dünyada yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin ölümünden sorumludur. 1984 sonrası, Türkiye'de sigara tüketimi yüzde 80 artarken, ABD'de yüzde 30 azalmıştır. Sigara yaklaşık 4 bin kimyasal madde içermektedir. Bu maddelerden 55 tanesinin kanser yaptığı bilinmektedir. Arsenik, Kadmiyum, Aseton, Tar, Karbonmonoksit, Nikotin, bu zararlı maddelerden bir kaçıdır. Bu zararlı maddelerden kurtulmak için sigarayı bırakmak gerekiyor. Bu zor olabilir. Ancak, şimdiye kadar sizin gibi pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar, sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca, sigarayı bırakmış olan çoğu kimse, bunu başarmadan önce defalarca denedi. Siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Bunun için devlet ve üniversite hastanelerinin, özel hastanelerin ve AMATEM'lerin sigara bırakma birimleri bu konuda uzmanlaşmış kuruluşlardır. Bu kuruluşlardan da gerekli destekleri alarak bunu başarabilirsiniz."
İHA