Lokman Kuzu Uzayı Anlattı

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Talha Bayrakçı Gençlik Merkezi'nde öğrencilerle bir araya geldi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Talha Bayrakçı Gençlik Merkezi'nde öğrencilerle bir araya geldi.

Talha Bayrakçı Geçlik Merkezi, öğrencilerin kişisel gelişimlerini katkı sağlayacak sosyal, kültürel ve bilimsel faaliyetlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Selçuklu Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Mimar Sinan Mühendisler Birliği Konya İl Temsilciliği'nin birlikte düzenlediği programda Tübitak Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, "Mikro Kosmozdan Makro Kosmoza" konulu sunumu ile Dünyada ve Türkiye'deki uzay çalışmaları hakkında bilgi verdi. Talha Bayrakçı Gençlik Merkezi'nde gerçekleşen programa Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Mimar Sinan Mühendisler Birliği Konya İl Temsilcisi Hasan Görgülü, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Uzaydaki sıcaklığın eksi 269 derece olduğunu söyleyen TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, "0 Kelvinde her şeyin donduğu düşünülürse 4 kelvin olan uzayın ne kadar soğuk olduğunu düşünün. Büyük patlamadan bu güne kadar geçen zaman 13.8 milyar yıl olarak hesaplandı. Bu da bize evrenin yaşını gösteriyor. Uzaydaki mesafelerde o kadar aykırı ki insanın bunu anlaması, algılaması çok zor. İçerisinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi, yaklaşık 200 milyar yıldızdan oluşan ve bir ucundan bir ucu 100 bin ışık yılı olan bir disk" dedi.

ABD'nin uzay çalışmalarında birinci sırada olduğunu söyleyen Kuzu, "ABD uzayla ilgili çalışmalarını çeşitli ortaklarla birlikte yürütüyor. Bunlardan biri Uluslararası Uzay İstasyonu. 7 ülkenin ortağın olduğu bu istasyon yaklaşık 400 km seyrediyor ve bir günde Dünya üzerinde yaklaşık 15 tur atıyor. Güzel ve bulutsuz bir havada çıplak gözle görülebilen Uluslararası Uzay İstasyonu zaman zaman UFO sanılıyor" dedi.

Türkiye'de gerçekleştirilen uzay çalışmaları hakkında bilgi veren Kuzu, "Batı Toroslar'da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevine gitmenizi tavsiye ediyorum. Samanyolu Galaksisi, Uluslararası Uzay İstasyonu ve yıldızları çok güzel bir şekilde izleyebilirsiniz. Türkiye'nin uzay alanındaki çalışan sayısı 600-700 civarında. Bu sayı uzay çalışmaları yürüten diğer ülkelere nazaran düşük bir sayı. Uzay alanında çalışanların sayısına bakılınca ülkemizde ve tüm dünyada uzay çalışmaları iş imkanı yüksek olan bir alan. Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Mekatronik, Mühendislerine, Fizikçilere, Kimyacılara ve bu tür disiplinlerde çalışan insan kaynağına ihtiyaç var" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.