Lys Sınavına Girecek Öğrencilere Önemli Tavsiyeler

Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) sayılı günler kala, üniversite adayı gençler çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) sayılı günler kala, üniversite adayı gençler çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ramazan ayının denk geldiği bu yılki LYS sınavında, oruç tutan öğrencilerin gün içerisinde ders çalışırken bitkin düşmemeleri adına Acıbadem Eskişehir Hastanesi Diyetisyen Gözde Gence önemli tavsiyelerde bulundu.

Üniversiteye giriş sınavının ikinci aşaması olan LYS sınavına sayılı günler kaldı. 10 - 11 - 17 - 18 Haziran tarihlerinde yapılacak olan LYS sınavı için üniversite adayı gençler, çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu yıl Ramazan ayının LYS tarihine denk gelmesiyle birlikte özellikle ders çalışma esnasında öğrencilerin bitkin düşmemeleri adına Acıbadem Eskişehir Hastanesi Diyetisyen Gözde Gence, önemli tavsiyeler ve uyarılarda bulundu.

"Özellikle meyvelerden muz, kavun, karpuz, üzüm ve çilekten faydalanabilirler"

Diyetisyen Gence, sınava hazırlanırken oruç tutan öğrencilerin iftar ve sahur beslenmesi hakkında önerilerde bulunarak, "İftarda, çok sıcak ve soğuk olmamak kaydıyla çorba ile başlayabilirler. Daha sonra ana yemekte et, balık ve tavuk tüketebilirler. Özellikle omega3 kaynağı olan balığı tüketmeye haftada 2-3 kez dikkat etsinler. Bunun dışında süt, yoğurt grubunu ihmal etmesinler. Sahurda özellikle yine susama isteğimiz olduğu için de uzun süre açlık ve susuzlukla baş ettiğimiz için 2-2,5 litre sıvı tüketsinler. Bunun içerisinde özellikle meyvelerden muz, kavun, karpuz, üzüm ve çilekten faydalanabilirler. Hem susama isteğini bastıracak hem daha tok tutacaktır. Yine sebzelerden maruldan, semizotundan faydalanabilirler. Salatalık özellikle su oranı yüksek bir sebzedir. Onları kullanabilirler" şeklinde konuştu.

"Kızartma ve kavurma tarzında tüketmesinler"

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Diyetisyen Gence, yağlı ve ağır besinlerden kaçınılması gerektiği belirterek, "Sahurda da protein kaynağı olan yumurta ve peyniri ihmal etmesinler. Yine ılık bir süt tüketebilirler sahurda. Sebze meyve olarak, yarım muz tüketebilirler ya da söğüş şeklinde domates, salatalık yiyebilirler. Bununla beraber bal, pekmez ilave edebilirler ya da kuru meyvelerden faydalanabilirler bu süreçte. Özellikle kızartma ve kavurma tarzında tüketmesinler çünkü mide rahatsızlıkları yaşayabilirler. Daha çok ızgara, haşlama veya fırında tercih etsinler. Hamur işlerinden, böyle mideyi yoracak besinlerden uzak dursunlar. Yağlı besinler yerine daha hafif besinlerle geçiştirmek onlar için iyi olacaktır" ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli