İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Projesi (İSGAP) Seramik Sektörü Toplantısı, Kütahya'da gerçekleştirildi.
Proje içeriğinin ve ilgili sektörlerde yürütülecek faaliyetlerin tanıtılması, başvuru süreci hakkında iş yerlerinin bilgilendirilmesi, iş yeri başvurularının alınması amacıyla düzenlenen toplantı Hilton Garden Inn Otel'de gerçekleştirildi.
Toplantıya Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Mahir Gümüş, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Sayar, Kütahya Çalışma ve İş Kurumu Müdür vekili Hüsnü Balcı, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Organize Sanayi Bölge Müdürleri, çalışan ve işveren Sendika Temsilcileri, işverenler ve çalışanları katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Mahir Gümüş İSGAP Projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
İş sağlığı ve güvenliği konusunun toplumun genelini doğrudan ilgilendirdiğini belirten Mahir Gümüş, "Ulusal ve uluslararası düzeyde ele alınması gereken bir öncelik" dedi.
"Seramik sektörünün katkısı büyük"
Seramik sektörünün sanayi katma değer açısından Türkiye'nin önde gelen sektörlerinden biri olduğunu ifade eden Gümüş, "Seramik sektörünün ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden biri olarak Türk ekonomisine katkısı oldukça önemlidir. Bu çerçevede hem hizmet veren insan gücü hem de bütçesi açısından tamamen ülke kaynakları ile gerçekleştirilen İSGAP, Bakanlığımızın iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasına, işveren ve çalışanlarımızın desteklenmesine verdiği önemi göstermektedir" diye konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Projesi'nin 2016-2018 yılları arasında gerçekleştirileceğini aktaran Gümüş, "İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı (İSGÜM) tarafından örtü altı yetiştiriciliği Antalya ilinde, plastik sektörü ve boya sektörü İzmir ve Kocaeli illerinde, seramik sektörü Kütahya ve Bilecik illerinde, orman sektörü Bolu ve Düzce illerinde, Bankacılık sektörü ile ilgili çalışmalar ise Ankara'da faaliyet gösteren iş yerlerinde yapılacaktır" dedi.
Konuşmaların ardından İSGAP Koordinatörü Dr. Bülent Gedikli ile Seramik Sektörü Sorumlusu Bahar Tiryaki Boğa sunumlarını gerçekleştirerek İSGAP ve Seramik sektörü hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.
"Yerli kaynakların kullanılması çok önemli"
İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Projesi'nde Kütahya ve seramik sektörünün yer almasının önemli olduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, "İşimiz önemli, sağlımız önemli ve güvenliğimiz önemlidir. Bu üç husus bileşerek iş sağlığı ve güvenliği olunca önem üçe değil, üçten fazlaya katlanmaktadır. Açılışını yaptığımız araştırma projesinde ilimizin ve ilimizde en önemli sektör olan seramik sektörünün seçilmiş olması Kütahya için önemli ev sevindiricidir. Seramik sektörü yerli kaynakların en çok kullanılması, önemli katma değer oluşturması, ithalat bağımlılığı en az olması yönleriyle çok önemlidir. Bölgemiz Kütahya ve Bilecik olarak seramik kaplama sektöründe toplam üretimin yüzde 50'sini, sağlık seramiği üretiminde ise yüzde 35'i gerçekleştirmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Projesinde seçilen 6 konudan birinin seramik olması ve projenin uygulanacağı 10 ilden birinin Kütahya olması bizler için sevindirici olmuştur. Her geçen gün önemi anlaşılan ve mevzuatı geliştirilen bu konu da farkındalığı oluşturmak için bu tür projeler önemli bir fonksiyon ifa edecektir. Projeyi hazırlayan ve uygulayan ekibe ve ilimizi temsilen katılan kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine, projeye katılan ve katılım sağlayan sendika temsilcilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Projesi Seramik Sektörü Toplantısı soru cevap ve iş yeri başvurularının ardından sona erdi. (EFE)
İHA