Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Ankara'da gerçekleştirilen 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasına katıldı. Şura sonrası Başbakan Yıldırım, oda ve borsa başkanlarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Malatya'nın teşvikte 6. Bölge Desteği alacağı müjdesini verdi.
9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Malatya'yı temsilen Malatya TSO Yönetim Kurulu Hasan Hüseyin Erkoç ve Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey de katıldı. Erkoç burada yaptığı konuşmada, Malatya'nın önemli sorun ve çözüm önerilerini Başbakan Binali Yıldırım ve Bakanlara aktardı.
Başbakan ile şura sonrasında 23 oda ve borsa başkanıyla 10 saat süren özel bir toplantı yapıldı. Toplantıda bölge illerinin sorunları ve "Cazibe Merkezi" yaklaşımından beklentiler Başbakan'a aktarıldı. Erkoç, Malatya'nın önemli sorunlarından biri olan yeni yatırımlar için uygulanacak olan 6. Bölge Destek unsurlarının mevcut yatırımlardaki 4. Bölge Destek uygulanmasına tabii işletmeleri mağdur edeceğini ifade ederek, mevcut durumda bu işletmelerin yeni yatırımlarla rekabet etme şansının zayıf olduğu dile getirdi. Başbakan Binali Yıldırım konudaki haksızlığın giderilerek mevcut yatırımların da aynı desteklerden yararlandırılacağı müjdesini ve sözünü verdi. Buna göre, Malatya ve birkaç ilin 4. bölgede yer almasına karşın 6. bölgedeki yatırımlardan faydalanabilecek. Başbakan Yıldırım'ın verdiği müjde üzerine Erkoç "Sürekli olarak üzerinde durmuş olduğumuz, mücadelesini aralıksız olarak sürdürdüğümüz teşvik yasasındaki Malatya'nın mağduriyetinin giderilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İlimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Dosyadaki diğer başlıklar ise şunlar. Kuru kayısının iç piyasada tüketilmesinin artırılması için süt ve kuru üzüm de olduğu gibi Malatya için hayati önem taşıyan kayısının askeri birliklerde ve okullarda dağıtılmasını bugüne kadar hep talep ettik. Kuru kayısı alımı iç piyasada hem üreticiyi hem de esnafı rahatlatacaktır. Aynı zamanda kayısıdaki fiyat istikrarsızlığını ortada kaldıracak. Bu da Malatya ekonomimize canlılık getirecektir. Malatya ekonomisinin bel kemiği olan ve Türkiye'ye yılda 300-350 milyon dolar döviz girişi sağlayan kayısıda en önemli sorunlardan biri don felaketi gibi doğal şartlara bağlı olarak meydana gelen üretimdeki düşüşler ve artışlar sonucu meydana gelen fiyat istikrarsızlığıdır. Fiyatların yıldan yıla değişmesi, özellikle de don felaketinin yaşandığı yıllarda üretimin olmaması kayısı üreticilerini mali yönden zor duruma sokmakta. Bu nedenle, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin karşılandığı ve dünyanın her kıtasına ihracı yapılan stratejik bir ürün olan kayısının havza bazlı desteklenmesi gerekmektedir.
Bilişim ve teknolojinin önem kazandığı günümüzde Malatya'da kurulacak ikinci üniversitenin teknik bir üniversite olması önem arz etmektedir. Kurulacak teknik bir üniversitenin olması nitelikli istihdamın yanı sıra TRB1 bölgesinde (Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli) sanayinin gelişmesine katkısıyla birlikte özelde bölgenin genelde ise Türkiye ekonomisine ivme kazandıracaktır. Ayrıca, Malatya'da kurulacak teknik üniversitenin bölgedeki teknokentlerin gelişimine ve proje üretmesine de olumlu etkileri olacaktır. Teknokentler sayesinde üniversite TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak, böylece bölgemizde yeterince gelişmemiş enerji teknolojileri, biyoteknoloji, nanoteknoloji, ulaşım, savunma ve bilişim teknolojileri gibi günümüz dünyasında stratejik öneme sahip alanların gelişmesini de sağlayacaktır. Malatya'daki mevcut havalimanı ve hava ulaşımı yetersizdir. Mevcut havalimanında yapılan iyileştirme çalışmaları sorunun çözümünde yeterli değildir. Ayrıca, 15 Temmuz menfur darbe teşebbüsü sonrası Malatya Erhaç Havalimanının günlerce uçak seferlerine kapatılması, Malatya'ya yeni bir sivil havalimanının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Malatya'ya kısa ve orta vadede sivil havalimanı yapılması elzemdir. Malatya'nın uluslararası ticarette artan ağırlığı göz önüne alındığında bölgesine de fayda getirecek sivil havalimanı zorunluluk haline gelmiştir.
İHA