Mangalda Kanser Tehlikesi

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, etin mangalda pişirilmesinin, kanser riskini artırdığını söyledi.

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, etin mangalda pişirilmesinin, kanser riskini artırdığını söyledi.

Son yapılan çalışmaların, mangalda et pişirirken oluşan aromatik karbonlar ve azot gazlarının et üzerinde birikmesinin özellikle sindirim sistemi kanserlerine yol açtığını vurgulayan Medical Park Tarsus Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Alper Ata, "Mangalda et pişirmenin kanserojen etkileri ispatlandı. Mangal kültürünün yaygın olduğu, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sindirim sistemi kanserleri görülme sıklığı, mangalın çok nadiren tercih edildiği Karadeniz ve Ege'nin iki katı" dedi.

Sacda pişirmek de riskli

Mangalda pişen etin suyu ve yağının kömüre damlamasıyla oluşan dumanların yeniden etin üzerine yapışmasının kanserojen etkiye yol açtığını vurgulayan Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata, aynı nedenle, sacda pişirilen ette de kanser riskinin arttığını kaydetti. Doç. Dr. Alper Ata, "Etin buharda, haşlanarak ya da fırında pişirilmesini öneriyoruz. Ayrıca, piknikte mangal yakmak yerine, İngilizlerin yaptığı gibi evde hazırlanmış sağlıklı besinler götürülebilir" dedi.

Doç. Dr. Alper Ata, kanserde beslenmenin önemini vurgularken Akdeniz mutfağını önerdi. Doç. Dr. Ata, "Akdeniz mutfağında, taze sebze ve meyveler, lifli gıdalar, az yağlı yemekler öne çıkıyor. Haftada 1 defadan fazla kırmızı et tüketilmiyor. Balık ise haftada 2 öğün yeniyor. Zeytinyağı tercih ediliyor. Bu beslenme şekli, kansere yakalanma riskini önemli oranda düşürüyor" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?
Pankreas Kanseri Tedavisinde Yenilikçi Yaklaşım
Hekimler 5 Gün İ̇ş Bırakacak!