Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, Manisa'da 475 çölyak hastası olduğunu, yaklaşık 900 kişinin de hastalığının farkında olmadan yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını belirtti. Şivecan, çölyakın önemli bir hastalık olduğunu ve diyetten başka bir tedavisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, Başkan Yardımcısı Tolga Nardal ve Yönetim Kurulu üyesi Harun Duracak, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi'yi ziyaret etti.
Prof. Çelebi, kendilerini üniversitede ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, ziyaret için teşekkür etti.
Yeni kurulan bir dernek olduklarını ve Manisa ile ilçelerindeki tüm çölyak hastalarına ulaşmayı amaçladıklarını belirten Halim Şivecan; çölyakın önemli bir hastalık olduğunu, beslenme konusunda özel gıdaya ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Şivecan, "Tıp dilinde Glüten Enteropatisi olarak adlandırılan Çölyak hastalığında; buğday, çavdar, arpa ve yulaf proteinine karşı aşırı duyarlılık oluşmakta; çocuklarda ishal, kusma, karın ağrısı, gelişme geriliği, iştahsızlık, zayıflama, adale erimesi, bağırsakta gaz birikimi sonucu karın şişkinliği, kansızlık ve vitamin eksikliği görülmektedir. Hastalık bazen kansızlık, karaciğer yağlanması gibi bağırsak dışı vücut organlarında meydana gelen hasarlarla kendini gösterirken, sessizce de ilerleyebilir" dedi.
"Diyetten başka tedavisi yok"
Şivecan, Çölyak hastalığının glütensiz diyetten başka bir tedavisinin olmadığını belirterek, her yüz kişiden birinde görülen hastalığın, 1 milyon 350 bin nüfuslu Manisa'da 475 kişide görüldüğünü söyledi. Şivecan, yaklaşık 900 kişinin de çölyak hastası olduğunun farkında olmadığını kaydetti.
Manisa'da Çölyak ve organik beslenme konularında farkındalık oluşturmak, bilgilendirmek, önemini vurgulamak ve Manisa'daki Çölyaklıların yaşam kalitelerini artırmak amacı ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile işbirliği yapmak istediklerini ifade eden Şivecan, "Dernek olarak bize göstermiş olduğu yakın ilgi ve verdiği destek sözü için Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi'ye çok teşekkür ederiz" diye konuştu.
Halim Şivecan, çölyak hastalarının kendilerine ulaşmak için interneti ve sosyal medyayı kullanabileceklerini belirterek, "Çölyak Manisa" ile arama yapılabileceğini ve 0507 900 00 45 numaralı telefondan da kendilerine ulaşılabileceğini kaydetti.
İHA