Manisa’da Tarım Fuarı Kapılarını Açtı

Manisa'da 100'ün üzerinde tarımsal endüstri ve ilaç firmasının katıldığı 10. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık Fuarı, törenle kapılarını...

Manisa'da 100'ün üzerinde tarımsal endüstri ve ilaç firmasının katıldığı 10. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık Fuarı, törenle kapılarını açtı. Fuara Manisa'nın Soma ilçesinden katılan kadın çiftçiler ürettikleri ürünler için kullanılan iş makineleri ve zirai ilaçlar hakkında birinci ağızdan bilgi aldı.

Manisa Fuar Merkezi'nde kurulan 10. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine Vali Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Aytaç Yalçınkaya, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları Ramiz Şiyak ve Şule Uygur, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Jandarma Komutanı Özcan Kaplan, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, fuara destek veren kurum ve kuruluşların başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile oda ve dernek başkanları katıldı.

"Çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ı Manisa'dan"

Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, gelecekte gıdaya sahip olmanın öneminin artacağını belirterek, "Tüm bu verilerin yanında Manisa sahip olduğu ortasından geçen 175 kilometrelik Gediz Nehri ve etrafındaki alüvyal bereketli ovasıyla sadece ülkemizin değil dünyanın beslenmesine sunduğu katkı da artarak devam edecektir. 514 bin 65 hektar tarım alanında üretilen pek çok tarım ürününde ortalamanın üzerinde verim alınmaktadır. Manisamız bu özellikleriyle 2015 yılı verilerine göre ülkemiz çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ını, tütünün yaklaşık yüzde 30'unu, zeytinin yüzde 7'sini, tavuk etinin yüzde 21'ini ve yumurtanın yüzde 9,2'sini üretmektedir. 78 bin 430 hektarlık bağ alanında yıllarla göre değişmekle birlikte 1,5 milyon ton yaş üzüm elde etmekteyiz. Bunun da 1 milyon 100 bin tonunu kurutarak değerlendirmekteyiz" dedi.

Pamuk Manisa'ya geri dönüyor

Havza Bazlı Üretim Destekleme modeliyle birlikte dünyada önemli bir yeri olan Manisa pamuğunun üretiminde yeniden artış yaşandığını sözlerine ekleyen Öztürk, "Manisamız 101 bin hektar zeytin alanına, 264 bin 31 hektar tarlaya, 24 bin 300 hektar meyve ve 34 bin 345 hektar da sebze üretim alanına sahiptir. Dünyanın en kaliteli pamuğu Manisa ovasında üretiliyordu. Yeni mevzuatımıza giren Havza Bazlı Üretim Destekleme modeliyle Manisa ovasında tekrar pamuk üretimi artarak gelişmeye devam edecektir" diye konuştu.

Manisa'da üretilen kanatlı hayvan verilerini de anlatan Öztürk, "Toplam 860 işletmemizde bin 873 adet tavuk kümesinde 37 milyon adet tavuğa, 500 bin adet de hindiye bakmaktayız. Bu işletmelerden toplam 350 bin ton tavuk eti, 2,5 milyar adet de yumurta üreterek bunu ülkemiz sofralarına ve dünyamız sofralarına taşımaktayız" ifadelerini kaydetti.

"517 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapıldı"

Manisa'da üzüm ve pamuk dışında pek çok meyve ve sebzenin yetiştirildiğine dikkat çeken Öztürk, "İlimiz sadece üzüm, kanatlı ve pamukta değil; zeytin, tütün, kiraz, kavun, domates ve diğer sebze ürünlerinde de ülkemizde söz sahibidir. Ayrıca gelişmiş bir tarımsal sanayiye sahip olan ilimizde 2015 yılı sonu verilerine göre de 517 bin ton tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirilmiştir. Tarım ve sanayi şehri olan ilimizin böyle bir fuarın düzenlenmiş olması tarımımızın gelişme dinamiği göstermesi ve tarım sektörünün teknolojiye duyduğu talep açısından önem arz etmektedir" diye konuştu.

"Dünyada istisnai bir şehir"

Manisa'nın tarımsal ve tarıma dayalı sanayi potansiyeli açısından önemli bir şehir olduğunu söyleyen Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bütün kurumlarıyla doğrudan tarımla ilgili olan olmayan tüm kurumlarıyla bu sektörün stratejik öneminin farkında. Önemli adımlar atılıyor. Bundan sonra atılacak adımların zemini hazırlanıyor. Türkiye bu manada son derece iyi bir yolda. Manisa özeline geldiğimizde sıklıkla vurguluyorum; Manisa Türkiye genelinden biraz daha farklıca ciddi bir endüstri şehri olmakla birlikte tarımı ile endüstriyi çok iyi barıştırmış, birlikte yürütebilme başarısını gösterebilmiş, Türkiye'de ve hatta dünyada istisnai vilayetlerden bir tanesi. Bu özelliğimizin farkında olmak ve bu özelliğimizi sürdürmek zorundayız" dedi.

Manisa'da tarımla ilgili gerek kurumsal, gerekse çiftçiler tarafından önemli adımlar atıldığını sözlerine ekleyen Vali Güvençer, "Manisa'da da tarımla ilgili hem kurumsal bazda hem de çiftçi bazında çok önemli ciddi adımlar atılmış. Çiftçimiz hem bilinçli tarım hem de iyi tarım alanında önemli mesafeler almış. Sanayi ve özellikle tarıma dayalı sanayi ile tarımı buluşturma konusunda önemli mesafeler almışız. Teknolojiden yararlanma konusunda durumumuz iyi. Manisa bütün sektörlerdeki parlak geleceğinde olduğu gibi tarım alanında tarım alanında da mevcut potansiyelini kullanacak teknolojiye çok daha fazla tarımsal işletmelerimizde yer vereceğiz. Organik tarımı mutlaka bu şehirde bir marka haline getireceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol tarafından 10. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık Fuarı kurdele kesilerek açıldı. Açılışta Vali Güvençer ve beraberindekiler tarım fuarında yer alan firmaları ve ürünleri gezerek bilgi aldı.

Kadın çiftçiler tarım fuarında

Öte yandan fuara Manisa'nın Soma ilçesinden de kadın çiftçiler katıldı. Soma'da tütüncülük ve hayvancılık yapan kadın çiftçiler, fuarı gezerek üretimini yaptıkları ürünler için kullanılan iş makineleri ve zirai ilaçlar hakkında birinci ağızdan bilgi aldı.

100'ün üzerinde firmanın katıldığı 10. Uluslararası Tekno Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Celal Bayar Üniversitesi, Şehzadeler Belediyesi, Yunusemre Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Manisa Esnaf Odalar Birliği (MESOB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, Manisa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Manisa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Manisa İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Manisa Süt Birliği, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği ile SNS Fuarcılık iş birliğiyle düzenleniyor.

6 Kasım'a kadar açık kalacak fuarda Trabzon, Antalya, İzmir, Isparta, Muğla, Konya ve Yalova başta olmak üzere birçok ilden firma katılıyor. Fuarda ayrıca bu yıl ilk kez kez otomotiv firmaları da yer alacak.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek