Manisa Büyükşehir Belediyesinin çöp sorununa son vermesi amacıyla çalışmalarını geçtiğimiz yıl başlattığı Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama alanında sona gelindi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük çevreci yatırımı olan Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı'nda evsel çöplerin alım denemeleri başladı. Test çalışmalarını Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Uzunburun Mahalle Muhtarı İbrahim Çakır, yüklenici firma yetkilileri ve daire personelleri ile birlikte inceledi. Deneme çalışmalarının her birini detaylı şekilde inceleyen Yıldırım, Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı'nın çalışma prensibi hakkında da bilgiler verdi. 2012 yılında Manisa Belediyesi döneminde Başkan Cengiz Ergün'ün talimatıyla startı verilen Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı'ndaki çalışmaların 2015 yılı Ağustos ayında başlandığını ve bugün itibariyle proje takviminden yaklaşık 5 ay önde olduklarını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, "Ağustos ayında bitmesi gereken projede, Mart ayı içerisinde evsel çöplerin alım denemesini yapıyoruz. Tesisimiz tam otomatik bir sistem olup, belediye nezdinde önemli bir yatırım. İnsan eli değmeden 6 farklı ürünün tek tek otomatik gözlerle ayrıştırıldığı entegre bir tesis. Tesisimizde, organik kısımlar farklı alanda değerlendirilmekte, nihai gömümdeki kısımlar ayrı alanda toplanmakta; ambalaj, metal, alüminyum atıkları ayrı bir bölümde değerlendirilmekte ve bunlar geri kazanıma dönüştürülmektedir" diye konuştu.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yıldırım, tesisin ilk etapta 25 yıllık işletme planı gözönüne alınarak yapıldığını fakat proje revizyonları ile Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı'nın Manisa'nın gelecek 40 yılını kurtaracağının altını çizdi. Yıldırım, "Entegre sistem olarak planladığımız Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisimizin halkımız için en önemli noktası, bu tesisimizi minimum 25 yıl işletme planı gözönüne alınarak projelendirmiştik. Yeni yaptığımız yatırımlar, yaptığımız proje revizyonları ile bu süreyi daha uzatmak ve Manisa'nın 40 yıllık çöp sorununu ortadan kaldırıp ve bundan sonraki yaklaşık 40 yıl daha çöp sorunu ile karşı karşıya kalmamasını sağlamış bulunacağız" dedi.
Başlangıç olarak 5 ilçenin çöpünün getirileceği tesisin, proje revizyonunun bitmesiyle 17 ilçenin çöpünü alabileceğini belirten Yıldırım, "Başka bir mekanik biyolojik ayrışma, düzenli depolama tesisine ihtiyaç duymadan tüm çöplerimizi burada doğaya geri kazanımının sağlanması, enerji dönüşümü, rehabilite edilmesi, ve ayrıştırılma işlemlerini tek tek yapıp, entegre haline getireceğiz, ve bu entegre sistemin işletilmesiyle Manisa'mızı çöp sorunundan kurtarmış olacağız" diye konuştu.
İHA