Mardin’de Kadınların Kışlık Yiyecek Telaşı Başladı

Sonbahar serinliğinin hissedilmesiyle Güneydoğu Anadolu bölgesinde, özellikle kadınların bir araya gelerek "imece" usulüyle yaptığı, patlıcan közleme,...

Sonbahar serinliğinin hissedilmesiyle Güneydoğu Anadolu bölgesinde, özellikle kadınların bir araya gelerek "imece" usulüyle yaptığı, patlıcan közleme, biber közleme, salça, erişte, pekmez, turşu gibi kışlık yiyeceklerin hazırlanmasına başlandı.

Salça ve pekmez kazanlarının yakıldığı, domates, biber ve patlıcan gibi çeşitli sebzelerin kurutulduğu Mardin'de yaşanan kışlık telaşı, renkli görüntülere sahne oluyor. Tarihi kentin her evin bir taraftan ocaklar kurup, odun ateşinde kaynattıkları biber ve domateslerden kışlık salçalarını yapan kadınlar, bir taraftan da yine kışın gözde yemekleri arasında bulunan patlıcan közleme, biber közleme, biber kabak ve patlıcan kurutmaları ile adeta bir birleri ile yarışıyor. Ekim ayı itibari ile kışlık yiyecek derdine giren Mardinli kadınlar bir araya gelip kışlık hazırlıklarını el birliği ile yapıyor. Ekim ayının gelmesi ile birlikte kışlık yiyecek hazırlama telaşına girdiklerini belirten Saime Çomaktekin, kış aylarında yemek için yaptıkları kurutmalıklar, salça, biber ve patlıcan közleme gibi gıdaları şimdiden hazırladıklarını söyledi. Salçanın yanı sırı, dolmalık biber ve kabak kuruttuklarını belirten Çomaktekin, "Bunlar kışlık hazırlıklarımız. Bir misafir gelir pişiririz. Kahvaltıda patlıcan ve biber közleme yeriz. Yazın çıkan sebzeleri kurutup kışın sağlıklı bir şekilde tüketiyoruz. Üstelik hormonsuz gıdalardır. Kışın bu sebzeler serada yetiştiği için tat alamıyoruz. Kışlık yiyeceğimizi yazın hazırlıyoruz, kışın da tüketiyoruz. Mardin'de her evde mutlaka kışlık kurutmalıklar yapılıyor. Bu bir kültürdür. Asırlardır bu böyle devam ediyor. Biz de bu kültürün bir parçasıyız" dedi.

Fazilet Turhan ise, bölgede, Eylül ayı ortalarından itibaren yapımına başlanan ve meşakkatli bir uğraş sonucunda kullanmaya hazır hale getirilen kışlık domates ve biber salçaları, patlıcan ve biber közlemelerinin doğal olduğunu söyledi. Ailelerinden öğrendikleri bu geleneğin köklü bir geçmişi olduğunu dile getiren Turhan, "Yerli domates ve biberlerden, tamamen doğal ve hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmadan yapılan salçaları yemeklerde ve kahvaltılarda tüketiyoruz. Hem daha doğal ve daha hijyenik olduğuna inanıyorum. Her evde 3-5 kadın bir araya gelip bir birimize yardım ediyoruz. İşleri kısa sürede bitiriyoruz" şeklinde konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.