Mardin merkez ve ilçelerinde ilk teravih ve ilk sahurdan sonra camilerde mukabele halkası da oluşturuldu. İslam dünyasında 14 asırdır süren mukabele programlarına Mardin halkı yoğun ilgi gösteriyor.
Ramazan ayının geleneklerinden biri olan mukabele okumaları camilerde, mescitlerde ve evlerde başladı. Peygamber Efendimizin Cebrail (A.S.) ile Ramazan ayında karşılıklı Kur'an-ı Kerim okuması olarak bilinen mukabele, Doğu ve Güneydoğu'daki bütün camilerde yapılarak bu gelenek sürdürülmeye çalışılıyor. Ramazan ayı boyunca sesli olarak bir hafızın veya cami görevlilerinin okuduğu Kur'an-ı Kerim sureleri o mekanda bulunanlar tarafından dinlenerek veya takip ediliyor. Mukabele Kur'an sevgisi aşılamasının yanı sıra öğrenme imkanı da sağlıyor. Mardin'deki tüm camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak bayrama kadar bütün Kur'an-ı baştan sona okuyarak hatim edeceklerini söylüyor. Mukabele geleneğinin sürdürüldüğü camilerde, öğle namazından sonra başlayan ve ikindi namazından sonra da devam eden mukabeleye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
Mukabele dinlemeye gelen vatandaşlardan Ahmet Aslan, Ramazan ayının ümmeti Muhammed'e hayırlı olmasını diledi. Aslan, "Öğle namazını kıldıktan sonra oluşan mukabele halkasına katıldık. Rabbim herkesin ibadetini kabul etsin. Bu mübarek Ramazan ayı hepimize hayırlı olur inşallah" dedi.
Yeni Camii İmamı Mehmet Salih Çalka, mukabele hakkında verdiği vaazda ise şunları söyledi:
"Allah-ü Teala, Kur'an-ı Kerim'i Ramazan ayında indirmiştir. Onun için bu mübarek Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'i bol bol okumamız gerekiyor. Peygamber Efendimiz Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'i okurdu, Cebrail (A.S.) dinlerdi, Cebrail (A.S.) okur Allah Resulü dinlerdi. Buna mukabele deniliyor. Yani karşılıklı okuma anlamına geliyor. O sünneti uyguladığımız için inşallah ayrı bir sevaba nail oluyoruz. Bazen gençlerimiz camiye Ramazan'dan Ramazan'a geliyor. Yaşlılarımız belki biraz daha imkan bulabiliyor ama sizlerden gençleri de camiye getirmenizi istirham ediyorum".
İHA