Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Daire Başkanlığı aldığı bir kararla Marmaris'te hizmet veren 5 dolmuş kooperatifinin güzergah çalışma saatlerini yeniden belirledi. Uygulama minibüsçüler tarafından tepkiyle karşılandı.
Büyükşehir zabıtaları dolmuş kalkış noktalarında denetim yaparak çizelgeye uymayan dolmuşlara 233 lira idari para cezası uygulamaya başladı. 50'ye yakın minibüsçü ortak basın açıklaması yaptı. Daha sonra konvoy halinde korna çalarak kararı protesto etti. Kooperatif başkanları, "Bizim muhatabımız İçişleri Bakanlığı. Büyükşehir Belediyesi yetkilerini aşıyor. Uygulamayı tanımıyoruz" dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Başkanlığı'nın yaptığı uygulamanın ahksız olduğunu ve mağdur edildiklerini öne süren 51 nolu motorlu Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Orhan Can, "Bize haber verilmeden ve fikrimiz sorulmadan güzergah üzerindeki çalışma saatlerimiz konusunda karar alındığını öğrendik.Bizim kendi kooperatif yönetim kurullarımızın aldığı çalışma saatleri var. Büyükşehir Belediyesi bizim çalışma saatlerimizi hiçe sayıyor. Bu kararı tanımıyoruz ve uygulamayacağız. Zabıta görevlileri dünden itibaren bu çizelgeyi uygulamaya başladı. Biz Bakanlar Kurulu kararıyla tahdit kapsamı altındayız. Yani biz İçişleri Bakanlığı'na bağlıyız" dedi.
Marmaris'te 5 taşıyıcı kooperatifinde 126 dolmuşun tahditle çalıştığını belirten Can, "Bizi dönüşümlü sisteme dahil ederek 17 + 3 otobüs dolmuş sistemine geçirmek istiyorlar. Biz hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu uygulamaya yolcuları da mağdur ediyor. Zorunlu olmadığımız halde 65 yaş üstü ve engellileri ücretsiz taşıyoruz. Sosyal sorumluluklarımızı gereği gibi yerine getiriyoruz.Sayın Cumhurbaşkanımızdan bizim sorunumuzu çözmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Can, uygulamanın siyasi olduğunu iddia etti ve şunları söyledi: "Daha önce belde ve ilçe belediyesi ile sorunlarımız oldu. Bunları aştık şimdi de Büyükşehir çıktı. Büyükşehir Belediyesi'nin bu baskısını bizim üstümüzden kaldırsınlar. Valisi Amir Çiçek'e gittik ve sorunumuzu anlattık. Şimdi de konuyu yargıya taşıyarak hakkımız alacağız".
Siteler 21 nolu Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifi Başkanı Ünal Yılmaz da, "Büyükşehir Belediyesi güvenlik görevlileri bizi otogardan çıkartmıyorlar. Ancak kendi çizelgelerine göre çıkışımıza izin veriliyor. Bu uygulama bize bir tehdit gibi geliyor. Yolcuların mağduriyetleri hiç gözetilmeden kendi kafalarına göre karar alıyorlar" diye konuşurken, İçmeler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Yılmaz , "İçmeler dolmuş seferleri sabah 08.45'den itibaren 15 dakika , sabah 06.00'dan itibaren ise 07.00'ye kadar her 5 dakikada bir sefer konmuş. Bu çizelgeyi anlamak mümkün değildir. Bizim ayaklarımıza pranga, ellerimize kelepçe vurulmuştur.
İHA