Adıyamanlı Aydın Çıl, boynundaki kitle nedeniyle gittiği hastanelerde "yüzde 40 masada kalırsın, yüzde 90 da felç olursun" denilmesi üzerine bir türlü yaptıramadığı ameliyatını Özel Lokman Hekim Van Hastanesinde yaptırarak sağlığına kavuştu.
Yaklaşık iki yıldır boynundaki Glomus tümörü nedeniyle nefes almakta zorlanan ve bayılmaları olan Adıyamanlı Aydın Çıl, tedavi için bugüne kadar hastane hastane dolaştı. Boynundaki kitle nedeniyle Türkiye'nin birçok ilindeki hastaneye giden ve gittiği hastanelerde kendisine "yüzde 40 masada kalma riski var" denilen Çıl, son olarak Özel Lokman Hekim Van Hastanesine başvurdu. Geçirdiği başarılı operasyonla sağlığına kavuşan Çıl, taburcu oldu.
"Yaklaşık 11 santimlik bir tümör çıkardık"
Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, Adıyamanlı hastanın boynundaki kitle ile hastaneye geldiğini söyledi. Başel, "Hastamız, daha önce boynundaki "Glomus tümörü" dediğimiz kitle ile Ankara'ya gitmiş. Boynundaki şikayet ile gittiği hastanelerdeki hekimler, bunun Glomus tümörü olduğunu fark etmişler, fakat tümör çok büyük olduğu için çıkarmak istememiş veya hasta riski kabul etmemiş. Ankara'da hastamıza "yüzde 40 masada kalırsın, yüzde 90 da felç olursun" diye bir riskten bahsedilince arayış içerisine girmiş ve internet aracılığı ile bize ulaştı. Ben ayağındaki bir rahatsızlık nedeniyle hastayı 15 yıl öncesinden tanıyordum. Bize geldiler. Burada tedavisini yaptık ve şah damarına sarılmış yaklaşık 11 santimlik tümörü çıkardık" dedi.
"Literatürde bu kadar opere olmuş Glonus tümörü yok"
Daha önce buna benzer 164 ameliyat gerçekleştirdiğini, ancak ilk defa bu kadar büyük bir tümörle karşılaştığını vurgulayan Başel, "Şu ana kadar benim çıkardığım en büyük tümör 6 santimdi. Bu benim çıkardığım en büyük tümör. Aynı zamanda literatürde bu kadar opere olmuş Glomus tümörü Türkiye'de yok. Çünkü neredeyse şah damarı üzerinden başlayıp kafa kaidesine kadar uzanan bir tümörden bahsediyoruz. Ameliyatı zor oldu, ama Allah'a şükür hiçbir komplikasyon gelişmeden ameliyatımızı bitirdik. Bugün ameliyatın dördüncü günü ve hastamızı taburcu ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Şu ana kadar 164 hasta ameliyatı yaptım"
Bu tür tümörü olan insanların paniklediğine ve ameliyat konusunda ikilime düştüğüne dikkat çeken Dr. Başel, "Özellikle batıdaki hekimler de bu hastalığı fazla görmediklerinden ameliyat ettiklerinde sorun yaşıyorlar. Ses kısıklığı, yutma güçlüğü gibi problemler yaşıyorlar. Ben de Van'a gelene kadar bu tümörü sadece kitapta görüyordum. Van'a geldiğim zaman bu hastaları görmeye başladım. 12'si iki taraflı olmak üzere şu ana kadar 164 hasta ameliyatı yaptım ve Türkiye'de bu kadar yüksek sayıda ameliyat yapan doktor yok. Çoğunluğu da 5-6 santim civarında yaptığımız tümörler. Şu ana kadar bir sorun yaşamadık" şeklinde konuştu.
Glomus tümörünün yüksek rakım nedeniyle özellikle Van ve Erzurum'da görüldüğünü dile getiren Dr. Başel, "Bunlar iyi huylu tümörler. Çıkardığımız zaman sorun kalmıyor. Çok ender kötü huyluya çevirebiliyor. Bu tür ameliyatları biz Van'da güvenli bir şekilde yapıyoruz" diye konuştu.
"Güzel bir operasyon geçirerek sağlığıma kavuştum"
Boynundaki şişkinlik nedeniyle Türkiye'de araştırmadığı doktor ve hastane kalmadığını anlatan Aydın Çıl ise, "Gittiğim hastanelerde bana tümörün şah damarını sardığından dolayı yüzde 90 felç olma ihtimalim olduğunu, yüzde 40 değerleri arasında da ölme riski olduğunu söylediler. Bundan dolayı çok tedirgin oldum. İnternette yaptığım araştırma sonucunda Halil Beyi buldum ve çok güzel bir operasyon geçirerek sağlığıma kavuştum. Daha önce boynumdaki rahatsızlığım şişkinlik, nefes alıp vermem tansiyonumu bozuyordu. Ara ara bayılmalar oluyordu. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Doktorum Halil Bey ve ekibine çok teşekkür ediyorum" dedi.
İHA