Koronavirüs vakalarının artması nedeniyle zorunlu hale getirilen maske takma sayesinde burun tıkanıklığı olanlar, bu sorununu fark etti ve tedaviye yöneldi.
Kulak Burun Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Cem Miman, maske sayesinde burun tıkanıklığının farkına varan hastaların sayısının arttığına dikkat çekerek, “Maske kullanırken özellikle burun kanat gelişimleri ve kıkırdak yapısı zayıf insanlar, maskenin baskı yapması nedeniyle daha çok burun tıkanıklığı hissetmektedir. Burun kanat kıkırdaklarının yıllar içinde zayıflaması, daha önce geçirilmiş burun estetiği ameliyatlarında direncini kaybetmiş burun kanadı kıkırdakları, maskenin de etkisiyle solunumu güçleştirmektedir. Son aylarda kulak, burun, boğaz polikliniklerimize maske kullanımının tetiklediği veya açığa çıkarttığı burun tıkanıklığı yakınmasıyla başvurular artmaya başladı.” diye konuştu.
Cerrahi Tedavi ile Yaşam Kalitesi İyileştirilebilir
Burun tıkanıklığının yapısal, alerji ya da enfeksiyona bağlı sebepleri olabileceğini belirten Prof. Dr. Miman, “Irksal olarak düşük burun ucuna sahibiz. Eğer maske kullanımı bu kadar yaygınlaşmasaydı, hastaların çoğu burun tıkanıklığına bağlı sorunlarının farkına varmayacaklardı. Maske kullanırken sıkılan, nefes alamadığını belirten hastalarda burun kanadının zayıf olma ihtimali çok yüksektir. Burundan nefes alamadığı için ağızdan nefes alınması başka rahatsızlıklara ve yorgunluk gibi şikâyetlere sebep olabilir. Cerrahi tedavi ile burun tıkanıklığı sorunlarını gidererek hastaların yaşam kalitesini iyileştiriyoruz.” dedi.
Maske kullanmanın solunum yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili bir kişisel korunma yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Cem Miman sözlerine şöyle devam etti: “Maskeyi doğru kullanmamız gerekiyor. Maskeyi sadece ağzımızı kapatacak şekilde kullanmak, çene altına indirmek gibi kullanımlar yeterli koruyuculuk sağlamaz”