Geleceğe yönelik yatırımlarla Malatya Büyükşehir'in sağlam bir altyapıya kavuşması için projelerini hayata geçiren MASKİ Genel Müdürlüğü yeni hizmet binasında İnönü üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve öğretim üyelerini ağırladı.
Malatya Büyükşehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü kısa zamanda yapılanmasını gerçekleştirerek sağlam projelerini güçlü yatırımlarla hayata geçiriyor. Malatya'nın su varlığını koruma altına almak için bilgisayar ortamında online takipler yapılarak su anlık kontrol ediliyor. Bu kapsamda kaptajdaki suyun canlı görüntüsüyle sunuma başlayan Dr. Özgür Özdemir, "Kaptajdaki suyumuz 3 yıl öncesine kadar ayda bir DSİ'den gelen ekipler tarafından ölçülüyordu. Bu sistemi değiştirerek suyun anlık kontrol edildiği kayıt altına alındığı sistemi kurduk. Bu sistemle abonelerimizin takiplerini ay/yıl bazında yapıp suyu kontrol altına alıyoruz. Mevcut arızalarımızı yüzde 60'lık kısmı abone bağlantılarından kaynaklanmakta. Yaptığımız içme suyu altyapı yatırımlarında abone bağlantılarını da yenileyerek kaliteli ve uzun ömürlü borular kullanıyoruz" dedi.
Bilimsel ve şeffaf projeler
Genel Müdür Dr. Özgür Özdemir İnönü Üniversitesi akademik personeliyle işbirliğini arttırmak için, 3 yılda kurumsallaşmasını tamamlayan MASKİ'nin çalışmalarıyla ilgili yaptığı kapsamlı sunumda, İnönü Üniversitesi ile akademik çalışmalar yaparak hizmet sahalarını genişleteceklerini söyledi. Her yatırımı bilimsel veriler şeklinde bilgisayar ortamına kaydettiklerini söyleyen Dr. Özdemir üniversite hocalarıyla ortak çalışmalarla daha güçlü, bilimsel ve şeffaf projeler yapmak istediklerini belirtti.
"Suyun Yönetimi Türkiye'ye Örnek Bir Çalışma"
MASKİ Genel Müdürlüğü'ne sunumlarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, "MASKİ şehrimizin çok önemli ve güzide bir kurumu. Suyun yönetimini, ölçülmesini ve MASKİ'nin yapılanmasını Sayın Genel Müdürümüzden dinledik. Suyun yönetimi konusunda MASKİ'nin çalışmalarının, Türkiye'de birçok kuruma örnek olacak kalitede olduğunu gördük. Günümüzde 4. Sanayi devrimi nedeniyle iyi yönetmek, dijitalleşme, otomasyon, verilerin ve sahanın iyi yönetilmesi çok önemli. Bu noktada Genel Müdürümüzün sunumundan anlıyoruz ki MASKİ suyu iyi ölçüp, sahayı iyi yönetiyor. Üniversitemizin temel fonksiyonu eğitim öğretimi, bilimsel araştırma geliştirme ve bilim üretmeyi en iyi şekilde yapmanın yanı sıra topluma hizmet sahalarında topluma hizmet etmektir. Bu noktada geçtiğimiz dönemde MASKİ'ye yaptığı çalışmalarda ortak projeler yürüterek Mahmut Fırat, İbrahim Türkmen ve diğer İnşaat Mühendisliği hocalarımızla elimizden geldiği kadar destek verdik. Sonbahar-güz döneminde üniversitemiz ve MASKİ ile ortaklaşa Atıksu Sempozyumu yaptık. Çok başarılı geçen Sempozyumun sonuç bildirgesinde, MASKİ'nin atıksu konusunda ara ve teknik eleman ihtiyacı olduğu tespit edildi. Bu noktada Meslek Yüksekokulunda 1-2 bölüm açarak Uygulamalı Meslek Yüksekokulu Eğitimi verme kararı alındı. Bu eğitimde değerli hocalarımızdan teorik bilgileri öğrenen öğrencilerimizin, MASKİ'nin desteğiyle öğrendiklerini sahada uygulamaya geçireceği bir sistem kurulacak. Böylece MASKİ" nin ara ve teknik eleman ihtiyacı kalifiye bir şekilde çözülmüş olacak. Yoğun yönetim akışından ötürü kararın uygulanması önümüzdeki yıl gerçekleşecek" dedi.
İHA