MAY Tohum, Adana Ar-Ge Merkezi'nde ağırladığı Kahramanmaraş üreticilerine yapılan Ar-Ge çalışmaları ve MAY Tohum'un yeni hibrit mısır, pamuk ve soya çeşitleriyle ilgili bilgi verdi.
Sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumluklarının Ar-Ge, üretim, pazarlama ve satışı konusunda faaliyet göstermekte olan MAY Tohum, Ar-Ge konusundaki yoğun çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yerinde ıslah stratejisi ile Türk çiftçisi ve globalde hedef coğrafyalar için verimli tohum çeşitlerini geliştiren MAY Tohum, Türkiye'deki 4 Ar-Ge merkezinde, hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerinde rekabet gücü yüksek çeşitleri geliştirmeye devam ediyor.
Türkiye tarım sektöründe Ar-Ge faaliyetlerine en çok yatırımı yapan firma olduklarını söyleyen MAY Tohum AR-Ge Takım Lideri ve Baş Islahçısı İlker Özmen, "Ciromuzun yüzde 8'ini Ar-Ge çalışmalarına ayırarak, dünya ölçeğinde rekabetçi olacak şekilde yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerindeki yatırımlar, rekabetçi çeşit geliştirme ve geliştirilen çeşitleri Avrupa Birliği, Orta Doğu, Karadeniz kuşağı ve Orta Asya'ya kadar olan coğrafyada en etkili şekilde tanıtıp pazarlama temeline dayanmaktadır. Bursa başta olmak üzere, Adana'da mısır ve pamuk üzerine, Trakya'da hibrit ayçiçek, Bursa Yenişehir'de de ilgili hatların çoğaltımı konusunda çalışan 4 Ar-Ge merkezimiz bulunmaktadır. Temel ıslah faaliyetlerinden seleksiyona, hat ilerletmeden hastalık test etmeye kadar tüm faaliyetleri gerçekleştirmekte olup, kış döneminde de Güney Amerika ülkeleri olan Şili, Arjantin, Porto Riko ve Kosta Rika ülkelerinde tüm hatların dönem artırımını sağlayarak, yılda iki jenerasyonu katıksız olarak gerçekleştiriyoruz. 10 tanesi doktora ve yüksek lisans seviyesinde uzman ıslahçı olan, toplamı 30'un üzerinde personelle en temel ürünlerde tam kontrollü seraları kullanarak yılda 3 jenerasyona kadar Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.
Yerinde Islah stratejisiyle geliştirdiği ürün portföyü ile hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki pazar payını her geçen yıl arttıran MAY Tohum, 40'tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Uluslararası pazarda MAY markası ile lisans ve tohum teknolojisi geliştirip satabilen ürün uzmanlığına ve global rekabet kapasitesine sahip tek Türk tohum markası olan MAY Tohum, 2016 yılı ihracat rakamları ile adından söz ettiriyor. 2016 yılında 14 milyon dolar ihracat rakamıyla tohum sektöründe en başarılı ihracatçı ödülünün de sahibi olan MAY Tohum, Türkiye'de ıslah edilmiş ve yurtdışında tescili onaylanmış 200'den fazla çeşidiyle Türk Tohum sektörüne katma değer sağlamaya devam ediyor.
İHA