Mehmet Akif’in Hayatı Ve Kişiliği Konuşuldu

Battalgazi Belediyesi tarafından İstiklal Marşı'nın kabulünün 96'ncı yıldönümü dolayısıyla konferans düzenlendi.

Battalgazi Belediyesi tarafından İstiklal Marşı'nın kabulünün 96'ncı yıldönümü dolayısıyla konferans düzenlendi. Konferansta Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve kişiliği konuşuldu.

Battalgazi Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansa, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın yanı sıra Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Sayın, Yaşar Karataş, Zafer Kırçuval, Abdulvahap Şerefhanlı, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Mehmet Karagöz, bazı meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Konferansta ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Olimpiyat Koleji öğrencileri ise, İstiklal Marşı'nı işaret diliyle okudu.

Burada konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kolay kurulmadığını belirterek, "Bu vatan kolay kurtulmadı. Sakarya savaşında düşman ilerlemiş. 1. ve 2. İnönü savaşlarını her ne kadar kazanmışsak da düşman Polatlı'ya kadar gelmiş. Sakarya'nın doğusuna Mustafa Kemal orduyu çekerken, endişe oluşuyor. Düşman kıyımıza gelmiş iken öte taraftan da Meclis'te tartışmalar var. Başkentin Kayseri'ye taşınması tartışmaları var. Mustafa Kemal orada "hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı kanla sulanmadıkça düşmana teslim edilemez" diyor. Bu sözü söylemek kolay bir hadise mi? Daha sonra İstiklal Savaşında da Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri diye ültimatom verdiğini göreceksiniz. Ya İstiklal ya ölüm dediğini göreceksiniz. Dolayısıyla bu memleket çok ağır şartlarda kurtarıldı. Geçmişi, o devrin şartlarıyla yargılamazsak sıkıntıya gireriz. O devirde savaş karşıtı olan insanlar İstiklal harbini eleştirenlerdir. Vatanın her tarafı işgal edilmiş, orduları dağıtılmış, düşmanın elinde namusumuz ortaya düşme aşamasına gelmiş, başkent İstanbul İşgal edilmiş, Amasya, Sivas ve Erzurum'dan kongrelerinden sonra 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı ve 12 Mart 1921 dede istiklal Marşının kabulünü görüyoruz. Ve bugün 96'ıncı yılını idrak ediyoruz. Akif'in dediği gibi Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Bu vatan bir daha dönmemek için gidenlerin kahramanlıkları sonucu kurtarılmıştır. O zaman bize düşen sorumluluk Cumhuriyetimizi ilelebet payidar etmektir. Devlet Ebed Müddet dediğimiz, ezanların susmayacağı, bayrağımızın gönderden inmeyeceği felsefe ve vizyon içinde olacağız. Basit dedikodularla geçmişi karalayarak, geleceğe ümitsizce bakmayacağız. Birliğimizi, beraberliğimizi, dirliğimizi, düzenimizi bozmayacağız ve bozmak isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz. Vatanını en çok seven vatanı için en çok çalışan kişidir" şeklinde konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Mehmet Karagöz ise, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatı hakkında bilgiler vererek, "Akif, bir milletin tüm ızdırabını yüklenerek haykırıyor. Yol gösteriyor. Gecenin karanlığında, sabahın aydınlığına kavuşmak için çırpınıyor. Milleti de bu çırpınışa davet ediyor. Akif meseleleri rastgele görüp, alelade bakıp, sıradandır demesini de düşünemiyoruz" diyerek, Akif'in kişiliği hakkında bilgiler verdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.