Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından Avrupa Birliği'ne sunulan ve kabul edilen "Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım" projesi hayata başladı. Yaklaşık 12 bin kadının yararlanacağı projede 2 bin kadın meslek sahibi olacak.
MEKSA Vakfı Başkanı Işık, Avrupa Birliği tarafından kabul edilen Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesinin hayata geçmesinin ardından İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Işık, 2014 yılında hazırlanıp AB'ye sundukları projenin, 2017 yılında hayata geçtiğini ve proje çerçevesinde 12 bin kadına ulaşacaklarını kaydetti. Projenin çok geniş olduğunu aktaran Işık, Düşten Gülüşe Mutlu Bir Hayata İlk Adım projesi ile ulaşacakları kadınların birçoğunun meslek sahibi olacağını vurguladı. Kadınlara mesleki, girişimcilik eğitimleri verileceğini belirten Işık, kadınlara ayrıca seminerler, aktiviteler, piknik organizasyonları, geziler, tarihi yerlerin ziyaretleri organizasyonları düzenleyeceklerini söyledi.
Proje kadınlar arasında farkındalığı arttırıyor
Projenin MEKSA tarafından uygulanan bir proje olduğunu belirten Işık, "Bu proje AB projesi. Projenin ana başlığı dezavantajlı grupların istihdam edilebilirliklerinin arttırılması. Biz bu kapsamda kadınlarla ilgili çalışmalar yapmayı doğru bulduk. Kadınlarla ilgili yapılmış bir takım çalışmalar bizi bu alanda çalışmalara itti. Kadınların istihdam oranının çok fazla yüksek olmaması, işsizlik oranlarının çok yüksek olması gibi sebepler bizi kadınların istihdam edilebilirliğinin arttırılması için bir proje oluşturma fikrine itti. Projede 200 kadın 5 farklı alanda mesleki eğitim alıyor. Aşçılık, cilt bakımı, deri işleme, seramik işleme ve tekstil alanlarında toplam 200 kadın mesleki eğitim alıyor. Kendi iş yerlerini açmak isteyen kadınlara yönelik de KOSGEB destekli girişimcilik eğitimi veriyoruz. Burada da yine 200 kadın faydalanıcı olarak yer alıyor. Bunun dışında seminer programımız var çok yoğun, 12 alanda yaklaşık 10 bin kadının faydalanmasını hedeflediğimiz bir seminer programımız var. Aktiviteler ile birlikte projenin toplam faydalanıcı kadın sayısının 12 bin olmasını hedefliyoruz" dedi.
"Amaç kadın istihdamını güçlendirmek"
Temel amaçlarının özellikle kadına yönelik şiddet konusunda bilinç oluşturmak olduğunu aktaran Işık, "Kadınları bu konuda, başvurabilecekleri yerler konusunda bilgilendirmek, kadınların istihdamının arttırılması için onların gerekli donanıma sahip olmasını sağlamak. Bu ne demek, bir kısmı mesleki eğitim ile bir kısmı da eğitimlerden sonra onlara vereceğimiz mülakat teknikleri iş arama teknikleri CV oluşturma gibi konularla da onların iş aramalarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Asıl hedefimiz bu gurupların istihdam edilmesi, kadınların istihdam edilmesini güçlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
"Ben kurstayım, eşim çocuklara bakıyor"
MEKSA Vakfı'nın açmış olduğu aşçılık kursunda eğitim alan Tuba Temel, çocuğu ile birlikte eğitime gelerek başarılı olup ileride kendi iş yerini açmayı planlıyor. Temel, "Aşçılık kursu için geldim, burada yemek yapmayı öğreniyoruz. İleride çalışmak için bu kursa başvurdum. Bu kursun ardından kendime ait bir yer açmayı istiyorum. Eşimin bilgisi var ve kendisi bana çok destek oluyor" şeklinde konuştu.
Perişan Ayçiçek isimli kursiyer ise, "Aşçılık kursuna gelmemin nedeni, ilerde bir yerde çalışmak. Maddi imkanım olsa kendi iş yerimi de açmak isterim. Eşim bana çok destek oluyor, şu an evde kendisi çocuklara bakıyor ben ise kursa geldim. Başarılı olup aile geçimine katkıda bulunmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
İHA