Mersin Serbest Bölgesi’nde İlk Beş Aylık Kayıp Yüzde 8

Mersin Serbest Bölgesi'nde geçen yıl başlayan daralma bu yıl da devam ediyor.

Mersin Serbest Bölgesi'nde geçen yıl başlayan daralma bu yıl da devam ediyor. Serbest Bölgede ticaret hacmi, 2017'nin ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azalarak 1 milyon 190 bin 400 dolar olarak gerçekleşti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Mayıs Bülteni yayınlandı. Bültende yer alan veriler, Mersin Serbest Bölgesi'nde ticaret hacminde geçen yıl görülen daralmanın, bu yıl hızını kesse de devam ettiğini ortaya koydu. 2016 Ocak-Mayıs döneminde 1 milyon 291 bin dolar olan bölgedeki ticaret hacmi, 2017'nin aynı döneminde 1 milyon 190 bin dolara geriledi. Bölgenin ticaret hacmindeki ilk 5 aylık kaybı yüzde 8 olurken, söz konusu daralmanın hızını kesmesinde tarım grubu girişlerindeki artış etkili oldu. Sanayi grubunda ise hem bölgeye giriş hem de bölgeden çıkışlarda geçen yıl gözlenen azalış, 2017'nin beş aylık döneminde de devam etti.

Mayıs'ta yüzde 2'lik sınırlı artış

Bölgedeki ticaret hacmi aylık bazda değerlendirildiğinde ise Mayıs 2017'de bölgedeki ticaret hacmi geçen yılın Mayıs ayına göre ise yüzde 2'lik sınırlı artışla yaklaşık 257 milyon dolara ulaştı. Söz konusu artışa islenmiş petrol ürünleri, kimya sanayi mamulleri ile dokumacılık mamulleri en fazla katkısı olan sektörler oldu. 2017'de aylık bazda bölgedeki ticaret hacmi Mayıs ayında son 14 ayın en yüksek seviyesinde olan bölgeden çıkışı yapılan sanayi grubu ürünlerindeki artışın etkisiyle yüzde 30'luk büyüme kaydetti.

Öte yandan, 2017 Ocak-Mayıs döneminde bölgedeki ticaretin geçen yılın aynı dönemine göre azalmasında bölgeden Türkiye'ye ve diğer Avrupa ülkelerinden bölgeye gerçekleştirilen ticaretin etkili olduğu görüldü. Ticaret hacminde önemli payı olan Asya ülkelerinde aylık bazda Nisan ayındaki sert düşüş, Mayıs'ta yerini artışa bırakırken, yıllık bazda ise geçen yılın Mayıs ayı ile aynı seviyeyi korudu.

Serbest Bölgede istihdam Mayıs'ta yüzde 3 arttı

Mersin Serbest Bölgesi'nde istihdamın 2017'nin Şubat ayından itibaren yükseliş trendinde olduğu gözlenirken, aylık bazda Nisan ayında vasıfsız işçi sayısı artışındaki yavaşlama Mayıs ayında da devam etti. 2017 Mayıs sonu itibariyle istihdam, vasıflı işçi sayısındaki hızlı artışın etkisiyle 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 3'lük yükselişle 8 bin 403 kişiye ulaştı.

Bölgedeki firma sayısı ise yıllık bazda Mayıs ayı sonu itibariyle yabancı sermayeli firma sayısındaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2'lik artışla 458'e yükseldi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek