Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşayan engelli bireyleri mesleki eğitim merkezlerine kavuşturuyor.
Engellilerin toplumla bütünleşebilmeleri yönünde büyük sorunların yaşandığı, engellilere yönelik eğitim, istihdam ve rehabilitasyon konularında problemler yaşanan kentte, bu gibi sorunları en aza indirebilmek amacıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi, yapımına başladığı Engelsiz Mersin Mesleki Eğitim Merkezinin inşaatına hız kesmeden devam ediyor.
Projenin hedef kitlesinde, Mersin'de ikamet eden ve mesleki eğitime ihtiyaç duyan zihinsel, bedensel, işitme, görme ve ortopedik engelli bireyler yer alıyor. Merkez, bir kısmı açık alan, bir kısmı da kapalı alanda hizmet verecek şekilde inşa ediliyor ve merkezde engelli bireylerin öz bakım becerilerini, sosyal becerilerini, mesleki eğitim ve sanat eğitimleri ile el becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimlerin verilmesi planlanıyor.
Merkezde, engelli bireyler özelliklerine uygun bir şekilde eğitim görmek istedikleri alanda verimli bir eğitim alabilecek ve özel eğitim müfredatı, ders araç gereci, özel olarak geliştirilen program ve tekniklerin uygulanması da uzman eğitmenlerin denetiminde gerçekleştirilecek.
Projenin hedefleri arasında, engelli bireylerin mesleki beceri kazanmalarını ve yenilikçi iş kurma, satış, pazarlama süreçlerine hâkim olmalarını sağlayarak yüksek ve sürdürülebilir gelir elde etme ve istihdam imkânlarını artırma konuları yer alıyor. Projede ekonomik yaşamda aktif rol oynayan işverenlerin ve kamu kurumlarının engellilik konusunda bilgi ve bilinç düzeyini geliştirerek engelli istihdamına yönelik pozitif tutum değişikliği yaratmak ve kurum içi, kurumlar arası koordinasyonu geliştirmek yer alıyor. Aynı zamanda merkez sayesinde, sosyal uyum, tanıtım ve satış faaliyetleriyle engellilerin üretim, istihdam kapasitesini ve ürün satışını desteklemek amaçlanıyor.
"Merkezde her türlü imkan verilecek"
Engelsiz Mersin Mesleki Eğitim Merkezinde idari bürolar, sosyal servis, öğretmenler odası, aile bekleme bölümü, danışma, eğitim atölyeleri, kafeterya, sergi alanları, mutfak, yemek salonu, sağlık birimi, arşiv, depo, personel soyunma odası, bahçecilik alanı, çocuk oyun parkı ve otopark yer alırken, binanın kapalı alan dışında kalan açık alanları da atölye ürünlerinin sergileneceği sergi alanları olarak kullanılacak.
Merkeze engellilerin yaş, yetenek ve ilgilerine göre başvuruları alınacak ve bireyler hakkında kayıt formu oluşturularak atölyelere yönlendirmeleri yapılacak. Meslek elemanlarının kendi görev alanları çerçevesinde ihtiyaç duyan engellilere psiko-sosyal destek hizmeti de verilebilecek ve merkezde görev yapacak tüm personel çalışma alanlarına göre hizmet içi eğitim alacak. Bu sebeple birimde psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacılar görev alacak.
Engelsiz Mersin Mesleki Eğitim Merkezinde engelli bireyler engellerine göre mesleki eğitim atölyelerinde istihdam edilebilecek. Dört farklı engel türüne göre eğitim verilecek atölyeler arasında, Ortopedik Engelli Bireylere Yönelik Mesleki Eğitim Atölyeleri, Görme Engelli Bireylere Yönelik Mesleki Eğitim Atölyeleri, Zihinsel Engelli Bireylere Yönelik Mesleki Eğitim Atölyeleri ve İşitme Engelli Bireylere Yönelik Mesleki Eğitim Atölyeleri yer alacak.
İHA