Mersin'in Silifke ilçesine bağlı toplam 10 mahallede bin 500 dönüm alanda 500 çiftçinin seralarında etkili olan şiddetli fırtına yüzde 30 ile yüzde 70 arasında zarara yol açtı. Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları devam ederken, zararın 8 ile 10 milyon lira arasında olduğu bildirildi.
Silifke'de etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle ekili ve dikili alanlarda çalışmalara devam eden Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin zarar ziyan tespit çalışması devam ederken 10 mahallede yaklaşık 500 çiftçinin bin 500 dönüm arazide örtü altı çilek, domates, salatalık, kabak, muz ve marul seraları ile Yeşilovacık Mahallesinde bulunan narenciye bahçelerinde yüzde 30 ile yüzde 70 arasında yaklaşık 8 ile 10 milyon arasında ilk belirlemelere göre zararın olduğu bildirildi.
Fırtınadan zarar gören 90 ton portakal, alıcısı olmadığı için çöpe dökülecek. Yeşilovacık Mahallesi'nde 75 bin TL değerinde 90 ton portakal, fırtınadan dolayı zarar gördü.
Yeşilovacık Mahallesi'nde yaşanan fırtına, portakal ve limon bahçesinde büyük zarara neden oldu. Yaşanan fırtına nedeniyle Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı, aynı zamanda çiftçi Arslan Eyce'nin 75 dönümlük bahçesinde hasat edilmeyi beklenen 100 ton portakalın yaklaşık 90 tonu yere döküldü. Dökülen portakallar ise çürüyüp ağaç köklerine zarar vermemesi amacıyla işçiler tarafından toplanıyor.
Üretici Eyce, zarar gören bahçesinde yaptığı açıklamada, yaşanan fırtına nedeniyle portakal bahçesindeki ürünlerde büyük zarar meydana geldiğini kaydetti.
Toptan portakalların kilo fiyatının şu anda 10 kuruşa bile satılmadığını ifade eden Eyce, "Bahçemden bu yıl 100 ton ürün bekliyordum. Kilosunu da yaklaşık 75-80 kuruş'tan satmayı hedefliyorduk. Ancak yaşanan fırtına nedeniyle ürünlerin neredeyse tamamına yakını yere dökülüp zarar gördüğü için satamadım. Şimdi dökülen portakalları işçilere toplatıyoruz. Toplanan bu ürünlerin kalitesi düştüğü için meysuluk satmaya çalışıyoruz ama 10 kuruşa bile alan bulamadım" dedi.
Zararın çok büyük olduğunu vurgulayan Eyce, "Fırtına nedeniyle ayrıca ağaçlardaki yapraklar da döküldü ve dalları zarar gördü. Bu da önümüzdeki yılda ürün kaybına neden olacak. Bu yıl içerisinde yaklaşık 20 bin TL masraf yaptım. Masrafımızı bile alamıyoruz" diye konuştu.
"Bu yaşıma kadar böyle bir fırtına görmedim" diyen Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yahya Yılmaz ise, "Kendim de çiftçilikle uğraşıyorum. Bugüne kadar hiç böyle bir olayla karşılaşmadım. Yüzde 90 seralarda ve bahçelerde zarar var. Devlet yetkililerimizi göreve davet ediyorum. Çiftçilere gerekli destek ve kolaylıkların sunulmasını istiyorum. Bankalara ve ziraatçılara olan borcu olan çiftçilerimize sahip çıkılmasını istiyorum. Devletimizin de bu konuda gerekeni yapacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
İHA