Mersin Serbest Bölge Yatırımcılar ve Kullanıcılar Derneği (MESBAK) Başkanı Bülent Ulusoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Milli İstihdam Seferberliğine bin kişi ile destek vereceklerini açıkladı.
MESBAK, Mersin Serbest Bölgesi'ndeki yatırımcı ve kullanıcılara yönelik düzenlediği toplantıda Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Necmettin Öz'ü konuk ederek, Milli İstihdam Seferberliği konusunda bilgilendirdi. Mersin SGK İl Müdür Öz, katılımcılara teşviklerin ve sürecin nasıl işlediğini anlattı.
MESBAK Başkanı Bülent Ulusoy, toplantıda yaptığı konuşmada, Milli İstihdam Seferberliğine bin kişi ile destek vereceklerini ifade ederek, bu çerçevede böyle bir toplantı düzenlediklerini dile getirdi. Ülkenin son bir yıldır zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Ulusoy, bu sıkıntılı sürecin ekonomiye yansımalarını minimum seviyeye indirmek için hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çeşitli tedbirler aldığını belirtti. Bunun için her ay yeni bir paket açıklandığını vurgulayan Ulusoy, sanayici, iş adamı olarak yıllardır bu denli prosedürü az, efektif, yayılımcı, bütün firmaların kullanabileceği bu kadar büyük teşviklere şahit olmadığını söyledi. Ulusoy, hükümetin her alanda bir seferberlik ilan ettiğini ifade ederek, "Bütün kamu görevlileri bu seferberliğe eş zamanlı olarak tanıtım ve bilgilendirme toplantıları yaparak destek veriyor, şirket yetkililerini bilgilendiriyorlar. Daha önce de teşvikler, paketler yayınlanırdı, açılırdı, kapanırdı. Kimsenin haberi de olmayabilirdi. Ama gördüğümüz kadarıyla görevliler her yerde, her alanda iş yeri iş yeri gezerek bu teşvikleri anlatıyorlar. Bu bizim için çok önemli bir gelişme" dedi.
"Serbest Bölge kullanıcılarının da Kredi Garanti Fonundan yararlandırılmalarını istiyoruz"
Mersin Serbest Bölgesinin Türkiye'nin ilk serbest bölgelerinden biri olduğunu hatırlatan Ulusoy, "Bünyesinde yaklaşık yerli ve yabancı olmak üzere 700 firma barındırıyor. Önemli yatırımlar var. Bu 700 firmada 7-8 bin arası istihdam sağlanıyor. Bu Mersin bölgesi için önemli bir rakam. Yıllık 3 milyar dolara yakın bir ihracat hacmi olan bir bölge. Tabi ihracatla veya rekabet edebilirlik anlamında bu teşvikler büyük önem arz ediyor. Bunlar ihracatı tetikleyen, artıran unsurlar" diye konuştu.
Maliyetlerin azaltılması, yatırımcıların rahatlatılması açısından Kredi Garanti Fonunun önemli çalışmaları olduğunu aktaran Ulusoy, "Bu bizim yatırımcılarımızı olumlu yönde etkiliyor. Bu da bizim ihracatta rekabet gücümüzü artırıyor. Aldığımız bilgiler doğrultusunda Serbest Bölge'deki firmaların, kullanıcıların serbest bölgede faaliyet gösterdiği için faydalanamayacağı yurt içinde bir firması varsa buna bağlı olarak faydalanabileceği konusu var. Bu konu ile ilgili Kredi Garanti Fonuna müracaatımız oldu. Serbest Bölgedeki kullanıcıların da bu Kredi Garanti Fonu'nun teminatlarından yararlandırılması hususu bizim için çok önemli. Yetkililere buradan sesleniyoruz, bu konunun gündeme getirilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Koridor kapının kapanması yüzünden ticaret hacmi azaldı"
2016 yılında ihracat hacimlerinin son 5 yıl ortalamasına göre yüzde 20-30 arasında bir düşüş gösterdiğini anlatan Ulusoy, şunları söyledi: "Burada son 1-2 yıldır gündemimizde olan bir koridor kapı uygulaması vardı. Bu koridor kapı uygulaması ile işleyen ticaret hacmi yatırımcıların biraz geri çekilmesine, fazla yatırımcı gelmemesine sebep oldu. Bu koridor kapının kapanması yüzünden de ticaret hacminin azaldığını düşünüyoruz."
2017-2018'de ekonomide ciddi bir sıçrama olacağını düşündüklerini de dile getiren Ulusoy, "Türkiye zaten son yıllarda hep bir sıçrama tahtasında duruyordu. Ancak 15 Temmuz'dan sonra yapılan operasyonlar, alınan tedbirlerin bunu hızlandıracağı kanaatindeyiz. Serbest Bölge olarak ihracat hacmimizi bazı prosedürlere takılmadığımız, bazı prosedürleri aştığımız zaman bu desteklerle birlikte yüzde 15-20 artıracağımızı düşünüyorum. Yine aynı şekilde yüzde 10-15 oranında bir istihdam artışı bekliyoruz. Bu da yaklaşık bin kişiye tekabül eder" dedi.
İHA