Mesleğinin Unutulmaması İçin Oğlunu Usta Yaptı

Çankırı'da uzun süredir sıcak demir işiyle bıçak, pulluk, korkuluk gibi ürünler üreten 54 yaşındaki demirci ustası Selami Tütüncü, geçimini sağladığı...

Çankırı'da uzun süredir sıcak demir işiyle bıçak, pulluk, korkuluk gibi ürünler üreten 54 yaşındaki demirci ustası Selami Tütüncü, geçimini sağladığı mesleğinin unutulup gitmemesi için oğlunu demirci ustası yaptı.

Çankırı'da çocukken babasının yanında sıcak demir işine başlayan demirci ustası Selami Tütüncü, hayatını bu işe adadı. Son yıllarda gelişen teknoloji ile mesleği unutulmaya yüz tutan Selami Usta, oğluna da baba mesleği olan sıcak demir işine başlattı. Oğlu Cafer Tütüncü ile birlikte mesleğini devam ettiren Selami Usta, Çankırı'nın son sıcak demirci ustası olma özelliğini de taşıyor.

Hava şartlarına aldırmadan kömürle doldurduğu ocağını yakan Selami Usta, diğer taraftan şekil vereceği çeliği inceliyor. Ateşte kızaran demiri ocağın yanı başındaki örste oğlu ile birlikte çekiçleyen demirci ustası Selami Tütüncü, istediği şekli alan demirleri tezgahına bırakıyor.

Oğlu ile birlikte ürünleri son kez dikkatlice inceleyen demirci ustası, kullanıma hazır ürünleri satış tezgahına çıkartıyor.

"Mesleğin unutulmaması için oğlunu da usta yaptı"

Mesleğin unutulmaması için oğlu Cafer Tütüncü'ye de demircilik işini öğrettiğini anlatan Selami Usta, 9 - 10 yaşından bu yana baba mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

Ekmeğin kolay kazanılmadığını ifade eden Selami Tütüncü, "Kolay iş var mı? Ekmeği yumuşatıp yutana kadar neler çekiyorsun. Bu işte ona benziyor. Önce ısıtıyor ve yumuşatıyorsun. Şeklini verip, satışa sunuyorsun. Yıllardır erkenden gelir dükkanımı açarım ve çalışmaya başlarım. Çankırı'da bu meslek unutulmasın diye çekiç sallamaya devam ediyorum" diye konuştu.

Kentte demircilik işi yapan 4 esnaf bulunduğunu ifade eden Tütüncü, sıcak demir işiyle yalnızca oğlu ile kendisinin ilgilendiğini kaydetti.

"Emekli oldu işi bırakmadı"

Mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu ve bunun kendisini üzdüğünü ifade eden Tütüncü, "Meslek gittikçe unutuluyor. Bu işi yapanların sayısı da gün geçtikçe azalıyor. Ben bu sanatın unutulmaması için emekli olmama rağmen çalışıyorum. Bu mesleğin devam etmesi için oğlumu yanıma aldım. Şimdi o da kendi dükkanını açtı, ekmeğini kazanıyor" şeklinde konuştu.

Cafer Tütüncü ise baba mesleğini öğrenmek ve yaşatmak için elinden geleni yapacağını kaydetti.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları