Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, mevsim değişikliklerinde çocukları koruyucu önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi.
İlk başta giysi tercihleri ile ilgili önlemler alınması gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, kalın giysiler yerine, sıcaklığa göre değiştirilebilecek olan kat kat giyinmenin daha doğru olduğunu ifade etti. Daha çok pamuklu ve alerjen boyalı olmayan giysilerin tercih edilmesini öneren Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, hazırlıklı olmak bakımından çocuğun yanında şemsiye ya da yağmurluk bulundurulması gerektiğini de belirtti.
Günlük protein alımı önemli
Büyüme çağında oldukları için, çocuklarda protein ağırlıklı beslenmenin daha önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, "Bu da günlük bir bardak süt ya da bir yumurtadan geçer. Ayrıca karbonhidratlar dengeli beslenme açısından önemlidir, bir bardak süt, yumurta ve yanında bir dilim ekmeğe sürülmüş pekmez ya da tahin ile çocuğumuz için bir günlük enerjiyi sağlamış oluruz." dedi.
C vitamini alımı artırılmalı
Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, mevsim geçişlerinde C vitamini alımının da artırılması gerektiğini söyledi. C vitamininin soğuk algınlığına karşı koruyucu olacağını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mandalina, portakal, kivi gibi meyveler yine özellikle sebze tüketimi çocuklar için çok önemlidir. Ancak sebze çocuklar tarafından pek sevilmez ve tüketilmek istenmez bunun içinde çocuklarımızın sevdiği besinlerin içine sebze ekleyerek, kamufle ederek ufak ufak sebze tüketimini sağlayabiliriz. En önemli şey çocukların sağlığı açısından dengeli beslenmelerini sağlamak bu arada B12 ve demir açısından et tüketimi de çocuklarımız için çok önemlidir.",
Okula giden çocuklarda tehlike daha büyük
Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, son olarak, okula giden çocuklarda, toplu ortamda olmaktan dolayı hijyen problemi yaşanabileceğinin ve bunun mevsim değişikliği ile bir araya gelerek hastalıpa davetiye çıkaracağının altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Emel Kabakoğlu Ünsür, "Okul döneminde çocukların özellikle sık mikropla teması söz konusu, birbirleriyle olan silgi, kalem alışverişi mikropların birbirlerine geçişi açısından önemli, bu dönemde el yıkamaya önem vermeleri gerekir özellikle tuvalet sonrası el yıkama hijyen ailelerce çocuklara öğretilmelidir. Bir diğer husus, özellikle okula giderken kahvaltı çok önemli, gün boyu dikkatini toplamanın en önemli sıkı dengeli bir kahvaltıdan geçer. Kahvaltı yapabilmek içinde gece erken yatıp belli bir düzende uyku almak gerekir özellikle akşamları en geç dokuz gibi yatmaları gerekir, çocuklar en az 8,9 saat uyumalıdırlar."
İHA