Mevsimsel Hastalıklara Dikkat

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, mevsimsel değişikliklere dikkat çekerek soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının arttığını söyledi.

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, mevsimsel değişikliklere dikkat çekerek soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının arttığını söyledi.

Mevsimsel hastalıklara dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Taş, " Mevsim koşullarının uygunsuz olması nedeniyle artan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha sık görülmeye başlandı. Bunun nedeninin soğuktan çok, kalabalık ortamlarda bulunmak ve yeteri kadar yaşanılan ortamların iyi havalandırılmaması, yeterli olmayan el yıkama alışkanlığı, düşük nem oranı ve kötü beslenme gibi nedenler sayılabilir.

Uygun olmayan mekanlarda birçok virüs havadan asılı kalarak solunum yolu ile grip ve nezle gibi hastalıklara neden olur. Özellikle bebeklerin, çocukların, yaşlı ve kronik hastalıkları bulunan vatandaşlarımızın kış dönemi boyunca ortalama birçok kez soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikleri bilinmektedir.

Oysa soğuk algınlığı veya gribe yakalanan özellikle bebeklerin anneleri tarafından sık sık emzirilmeleri, vatandaşlarımızın kapalı, havasız mekanlardan uzak durmaları, sık sık ellerini yıkamaları, bol bol su içmeleri, beslenme şekline dikkat etmeleri ve istirahat ederek hastalıklarını daha ağrısız ve dinç geçirmelerini sağlayabilirler" dedi.

Vücudunuzun yeteri kadar su almaması durumunda, boğaz kuruluğuna bağlı ağrının artacağını belirten Taş, " Böyle durumlarda büyük su bardağının yarısı kadar ılık suya yarım çay kaşığı sofra tuzu ekleyip iyice karıştırarak hazırladıkları bu karışımla günde 3 defa yaklaşık 20 - 30 saniye süreyle gargara yapabilirler. Burun tıkanıklığına bağlı nefes alamama kişiyi rahatsız ettiği için mekanlarını nemlendirerek ve yan etkisi bulunmayan deniz suyu, serum fizyolojik gibi burun damlası kullanarak daha rahat bir iyileşme süreci geçirebilirler.

Soğuk algınlığı ve gripte hastalık etkeni virüs olduğundan antibiyotik kullanımı gereksizdir. Bu tür hastaların antibiyotik kullanması vücut direncinin düşmesine, ayrıca hastalık yapan mikroorganizmaların da direnç kazanmalarına neden olur. Bu tür ilaçları vatandaşlarımız mutlak hekim reçetesi ve hekimin önerdiği şekilde almalılardır. Grip ve soğuk algınlığı özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, çok ciddi sonuçlara yol neden olabilir. Bu nedenle hastalarda belirtiler şiddetliyse, durum giderek kötüye gidiyorsa, ateş düşmüyorsa, nefes almada zorlanıyorsa, , kusma, ağrılı yutma, kalıcı öksürük ve baş ağrısı gibi şikayetler geçmiyorsa mutlaka hekime başvurunuz ve hekimin önerdiği tedaviyi aksatmadan uygulayınız" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.