Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e "Pazarlama Bilgi Sistemi"nin ivedilikle hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
MHP'li Karakaya; Türk çiftçisinin, Türk tarımının en önemli sorunlarından birinin üretimde ve pazarlamada önünü görememesi olduğunu söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya, "Tarımsal üretimin önemli bir kısmını oluşturan "tarımsal aile işletmeleri" büyük sorunlar yaşamaktadır. Üreticilerimizin pazar bilgi düzeyleri yetersizdir. Tarımsal üretim, tüketim, ithalat, ihracat, stoklar ve fiyatlarla ilgili güncel verilere ulaşılamamaktadır. Hızlı ve güvenilir bilgi desteği sağlanamadığı için üreticilerimiz sağlıklı bir pazar analizi yapamamakta, doğru bir üretim planı oluşturamamaktadır. Piyasa talebine uygun olmayan üretim sonucunda ise ürünler elde kalmakta ya da tüccarlara zararına satılmaktadır" dedi.
"5 yıl geçti aradan"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2011 yılında Pazarlama Bilgi Sistemi'ni oluşturacağı ve tüm güncel verilerin bu sistemde toplanarak, milli üretim ve tüketim kararlarının oluşumuna katkı sağlayacağı iddiası hatırlatılan önergede, 5 yıl geçmesine rağmen sistemin kurulmadığı belirtildi.
"Her türlü destek ivedi olarak sağlanmalı"
Tarımsal üretimde ölçek ekonomisine ulaşılması, üreticilerin mağduriyetlerinin önlenmesi, yeterli, kaliteli ve düşük maliyetli üretim sağlanarak uluslararası pazarda rekabet gücünün artırılması için "Pazarlama Bilgi Sistemi'nin faaliyete geçmesi gerektiğinin altını çizen Karakaya, "Üreticimizin hangi ürünü, nerede, ne zaman, ne miktarda üretmesi; bunları nasıl satacağı hakkında karar vermesi; üretim planlarını ve pazarlama programlarını oluşturabilmesi için her türlü teknik destek Bakanlık tarafından ivedi olarak sağlanmalıdır" çağrısı yaptı.
Bakan Çelik'e yöneltilen sorular
MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Faruk Çelik'e, ayrıca cevabını vermesini talep ettiği şu soruları yöneltti:
"Pazarlama Bilgi Sistemi hangi aşamadadır, ne zaman faaliyete geçirilecektir? Üreticilerimizin üretim planlarını oluşturması aşamasında hangi teknik destekler verilmektedir? Üreticilerimizin pazar bilgi düzeylerinin artırılması için ne tür bilgilendirmeler yapılmaktadır?"
İHA