Mardin'in Midyat ilçesinde yetiştirilen acur salatalığının turşuları yapılmaya başlandı. Vatandaşlar, yaptıkları salatalık turşusuyla Ege turşusuna meydan okuyor.
Mardin bölgesinde özellikle Midyat ilçesinde önemli geçim kaynağı arasında yetiştirilen acur, susuz arazilerde organik ve ilaçsız yetiştirilirken yaz aylarının vazgeçilmezi arasında yer alıyor. Çiftçiler için bir sektör haline gelen acur yetiştiriciliği ve turşuculuğu önemli bir geçim kaynağı haline gelirken yapılan turşular ülkenin çeşitli yerlerine gönderiliyor. Bu işi yapanlar sabahın erken saatlerinde tarlalarından topladıkları salatalıkları özenle yıkayıp temizledikten sonra turşu hazırlıkları başlıyor. Çiftçilerden Mehmet Ali Öner "Acur organik, susuz ve ilaçsız yetişiyor. Bunun turşusu çok çok şahanedir. Organik ve doğaldır, ne ilacı var ne suyu var ne gübresi var" dedi.
Yıllardır turşu ürettiklerini belirten Zeyni Aksöz ise "Bizim bu turşular yöreye özel, sadece bizim bu civarda çıkan acur turşusu. Burada köylüler sabah erken saatlerde toplar, biz bunu yıkar işleriz şişelere doldururuz, 10-15 gün pişme süresi var. Ege turşularına rakip olmamızın tek bir sebebi var, çünkü biz buna katkı maddesi koymuyoruz. Turşularımızı Türkiye'nin her tarafına ve yurt dışına gönderiyoruz. Tadına doyum olmuyor" diye konuştu.
Sofralarından bu turşuyu eksik bırakmadıklarını belirten Aynur Aksöz, "Biz bunu yapıyoruz, sarımsak, kişniş, limon tuzu, şeker bırakıyoruz içine, sofralarımızdan eksik olmuyor onsuz yapamıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA