Migrene Ne İyi Gelir?

Nörolojik bozukluklar içinde en sık görülen ikinci hastalık olan migren, özellikle sıcak havalarda kendini daha fazla hissettiriyor. Uzmanlar yapacağımız ufak değişiklerle azaltmak mümkün diyor.

Nörolojik bozukluklar içinde en sık görülen ikinci hastalık olan migren, özellikle sıcak havalarda kendini daha fazla hissettiriyor. Uzmanlar yapacağımız ufak değişiklerle azaltmak mümkün diyor.

Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, “Günlük yaşamı fazlasıyla etkileyen migrenin görülme sıklığını, alışkanlıklarımızda yapacağımız ufak değişikliklerle azaltmak mümkün” dedi. Sıcak yaz günlerine kavuştuk. Havaların ısınması, birçok hastalığa yakalanma riskini azaltsa da bazı rahatsızlıklar özellikle yaz aylarında kendini daha fazla belli ediyor. Migren de bu rahatsızlıklardan biri. Yapılan çalışmalar, sıcaklıklardaki her 5 santigrat yükselişin migren atağının gelişme riskini yüzde 7.5 oranında artırdığını gösteriyor. Uzman Dr. Murat Yaycı, bazı alışkanlıkların migreni tetiklediğinin altını çizdi.  Yaycı, “Migren, nörolojik bozukluklar içinde en sık görülen ikinci hastalık. Genel popülasyonda gözlenme sıklığı yılda yüzde 15. Kişilerin günlük yaşamlarını fazlasıyla etkileyen migrenin görülme sıklığını, alışkanlıklarımızda yapacağımız ufak değişikliklerle azaltmak mümkün” dedi.

Uykusuzluğa Ve Strese Dikkat

Uykusuzluğun migreni tetikleyen başlıca nedenlerden biri olduğunu vurgulayan Murat Yaycı, “Uyku hem vücudunuzun hem beyninizin dinlenmesi için şart. Ayrıca migreni olan kişilerin yüzde 70’i, tetikleyen neden olarak stresi belirtiyor. Strese neden olabilecek durumlardan uzak durmaya çalışmalı, stresle başa çıkabilmek için derin nefes alma gibi rahatlama yöntemleri uygulanmalı” dedi. Murat Yaycı migrenin bir diğer nedeni olarak durağan yaşamı gösterdi. Egzersizin, vücutta ağrıyı bloke eden ve anksiyete ile depresyonu azaltan maddelerin salınımını sağladığına dikkat çeken Yaycı, “Ayrıca sağlıklı kiloda kalmamızı da sağlayarak migrenin azalmasına yardımcı olur. Egzersize ilk zamanlarda yavaş başlanmalı,  ağır egzersiz de migrene neden olabilir” diye konuştu.

Doğru Beslenme Ve Yeterli Su Tüketimi İle Ataklar Engellenebilir

Murat Yaycı migrene sebep olan diğer etkenlerle ilgili; “Birçok insan; çikolata, peynir ve süt ürünleri, işlenmiş et, yapay tatlandırıcılar ile histamin içeren yiyeceklerin migreni tetiklediğini belirtiyor. Kırmızı şarap, en sık bildirilen tetikleyiciler arasında yer alıyor. Bu, yanlış beslenmenin de migrene sebep olabildiğinin göstergesi. Yanlış yiyecekleri yemek kadar düzensiz beslenmek de migreni tetikliyor. Aç kalmak migren riskini artırıyor. Öte yandan bir aktiviteden diğerine koşmak çok streslidir ve migren riskini artırır. Fırtına, sıcak veya barometrik basınçtaki değişiklikler gibi hava değişiklikleri de migreni tetikleyebiliyor. Fırtınada veya günün en sıcak saatlerinde dışarıda olmamak migrenin tetiklenmesini önleyebilir. Migren geçirenlerin üçte biri tetikleyici olarak susuzluğu gösteriyor. Migrenin ilk belirtisinde bir bardak su içmek rahatlatacaktır. Ve ayrıca gereksiz yere alınan ilaçlar da migreni tetikleyebilir” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli