Tekirdağ'da geliştirilen "Rumeli" adlı buğday cinsi, rekor seviyede kalite ve yüksek verim verince, rakiplerinin yerini alarak bu yıl da yüksek taleple sattı.
Süleymanpaşa ilçesinde tohum ıslah çalışmaları yürüten Trakya Tarım firmasının sahibi İlhami Özcan Aygun, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, geliştirdikleri Rumeli çeşidinin tohumluğuna gösterilen ilginin çok yüksek olduğunu, depolarında tükendiğini söyledi.
"Bütün ürünlerimizi satmış bulunuyoruz"
İlhami Özcan Aygun, Türkiye'deki tüm çiftçilere gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür edip, 2018 sezonunu hayırlı ve bereketli geçirmeleri temennisinde bulunarak, "Sağ olsunlar bizi sevindirdiler. Yaklaşık olarak, Trakya'da 9 bin ton üretimimiz vardı. Bugün itibarı ile bütün ürünlerimizi satmış bulunuyoruz. Bu da şunu gösterdi ki, Türk çiftçisinin, Trakya Tarım'a ve yerli ıslaha güvendiğini gösteriyor. Bizde onların güvenini boşa çıkarmadık. Bu yıl ki satışlara baktığımızda, Rumeli Toprak Mahsulleri Ofisinde olsun, sanayicide olsun, tüccarda olsun en yüksek rakamlara satılması, bu yılki Rumeli çeşidimizin satışında bize destek oldu" dedi.
"Temennimiz, Türkiye'de tamamen yerli ıslahtan gelen ürünlerin kullanılmasıdır"
İlhami Özcan Aygun açıklamasının devamında, "Türkiye'deki tohumluk üretiminde söz sahibiyiz. Temennimiz, Türkiye'de tamamen yerli ıslahtan gelen ürünlerin kullanılmasıdır. Onun için de bir hedef koymuştuk. Biz demiştik ki, Türkiye'de buğday tohumunda bir numara olmak istiyoruz. AR-GE ekibimiz ve üretim ekibimizle beraber, onu başardık. O mutluluğu şu anda yaşıyoruz. Çiftçi tarafından, tarım kredi kooperatiflerinde, pancar kooperatiflerinde ve bayilerde her tarafta Rumeli çeşidi aranıyor. Maalesef üzülerek de Tohumumuz bittiğini onlarla paylaşıyoruz. Geldiğimiz noktada, yabancı çeşitlerin tahtını yıktık. İşte bu bizi mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.
"Yerli üretimle, hem yüksek kalite, hem de daha fazla kazanç elde edilecek"
Trakya Tarım Firmasında AR-GE Müdürü Samet Duğan ise son yıllarda yerli ıslahların gitgide arandığını ifade ederek, "Bizde firma olarak, 2004 yılında başladığımız ıslah çalışmalarına ağırlık vererek, bugünlere geldik. Şu anda Rumeli diye bir çeşidimiz piyasada oldukça önemli bir yere sahip. Son yıllarda kuraklığın ve hastalıkların artması çok büyük bir risk faktörüdür. Bununla beraber Islah ekibi olarak, kuraklığa dayanıklı, hastalıklara dayanıklı, verim ve kalitesi yüksek çeşitleri geliştirmek için ıslah çalışmalarına devam ediyoruz. Rumeli çeşidimizle bunu başardığımıza inanıyoruz. Bunun yanında Maden diye bir çeşit geliştirdik. Maden çeşidi ise Rumeli gibi önümüzdeki yıllarda piyasalarda yer alacak, yabancı ürünlerin önünü keserek, yerli ıslahlıktan geliştirdiğimiz çeşitler hızla Türk çiftçisine ulaşmasını sağlayacağız. Bu sayede, çiftçilerimiz hem yüksek kalitede ürünler elde edecek hem de daha fazla kazanç elde edecekler. Buna bağlı olarak da, Türkiye'de yerli ıslah çalışmalarından gelen ürünlerle beraber, dışa bağımlılığı azaltarak, Türk ekonomisine katkı sağlamış olacağız" diye konuştu.
İHA