Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Okuyucu, 100. Biyonik kulak implantını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 2013 yılında bu yana 100 kulak implantının yapıldığı belirten Prof. Dr. Şemsettin Okuyucu, bölgenin 3. basamak Odyoloji laboratuvarının Hatay'da bulunduğu, bu labaratuarda hastalara ses terapisi, denge testleri yapıldığını ve konuşma eğitimi verildiğini söyledi.
Prof. Dr. Şemsettin Okuyucu, 100. biyonik Kulak implantının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak 100. Biyonik kulak ameliyatının mutluluğunu yaşıyoruz. 100 biyonik kulak ameliyatına gelirken yaklaşık 4 yıllık bir süreç yaşadık. 3 yaşında olan ikizler Hatice ve Muhammed Emin Atlar ile 1,5 yaşındaki İbrahim Edber'e biyonik kulak takıldı. Bu sürecin başlarından itibaren hastalarımıza doğru tanı koyup ihtiyacı olan hastalara doğru tedavileri vermek için azami özeni gösterdik. Bunun içinde kliniğimizin akademik kadrosu içerisinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Elif Tuğba Saraç'ın bölümümüze çok büyük katkıları oldu. Odyoloji doktoralı öğretim üyemiz. Onun sayesinde hastaların doğru tanısı konusunda herhangi bir tereddüte yer vermeksizin en ideal seviyeye ulaştık. Biz nihai olarak işitme kaybı olduğuna izin verirsek bireyin ve bu işitme cihazı ile düzelmiyorsa o zaman biyonik kulak bir alternatif. İşitme cihazı bir mikrofon aracılığıyla dışarıdaki sesleri toplar ve o sesi içeriye yükselterek ses olarak verir. Biyonik kulak ise ses yine bir mikrofon aracılığı ile alınır ama elektrik sinyaline dönüştürülür. Sadece işitme için böyle bir teknoloji gelişmiş. Biz Kulak, Burun ve Boğaz hekimleri olarak şanslıyız. Aynı zamanda bu hastalığa sahip insanlarda çok şanslı" dedi.
Okuyucu, Hatay'da 3. basamak İşitme Taraması Merkezi olduklarını kaydederek Yrd. Doç. Dr. Elif Tuğba Saraç'ın büyük desteklerinin olduğunu sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Şemsettin Okuyucu, Odyoloji cihazlarıyla Sağlık Bakanlığı'nın Hatay'daki tüm işitme kayıplı hastaların son tanısını Mustafa Kemal Üniversitesi'nin yaparak teşhis ve tedavi konusunda destek verdiğinin altını çizerek şöyle devam etti:
"İşitme testlerinin yapıldığı birim Odyoloji birimi. Sadece işitme değil konuşma ve denge konularıyla da ilgileniyor. Bizim işitme laboratuvarımız aynı zamanda ses terapisi veren, konuşma eğitimi veren ve denge testleri yapan tanılar koyan bir laboratuvar. Elif Tuğba Hanım'da bizim en büyük destekçimiz. Üniversite'de bize bu imkanları sağladı, bu cihazları aldı ve bu sayede Hatay ilinde 3. basamak İşitme Taraması Merkeziyiz. Bu Hatay ilinde doğan tüm yeni doğan işitme taraması Türkiye çapında bir projedir, Sağlık Bakanlığı projesidir. Doğum evlerinde ve merkez hastanelerinde 1. aşama testler yapıldıktan sonra işitme sorunlu gözlenen çocuklar daha ileri tetkik için bize gelirler. Cihazlarımızla Sağlık Bakanlığı bu ildeki tüm işitme kayıplı hastaların son tanısını bizim tarafımızdan konmasını karar vermiştir. Devletimiz şuan da 4 yaşa kadar doğduğundan bu yana işitme kayıplılara bu cihazları temin etmek noktasında tam bir destek veriyor. Yakın zamana kadar tek taraflı cihaz için izin vardı, son bir yıldır iki taraflı cihaz için izin var. İki kulağa aynı anda yada peş peşe ameliyatlarla biyonik kulak takılabiliyor. Bu aslında dünyada bazı ülkelerin bir süredir uyguladığı bir şeydir. Fakat ekonomik şartlar nediyle biz yeni başlayabildik. Ama çok büyük bir kazanç çocuklar için çünkü iki taraflı duyan insanla tek taraflı duyan insanın 20 yaşından sonra pek bir farkı yok ama ilk yaşlar, konuşmayı, sesi öğrendiği yaşlar, okul eğitim süreçlerinde tek taraflı duyanların iki taraflı duyanlara göre performansının iyi olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Bu yüzden de iki taraflı işitme implantı uygulanan kişiler çok daha şanslı bireyler" kelimelerini kullandı.
İHA